Најновије

ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА: Због чега Трамп не треба да изазива Кину?

Супротстављање америчког председника Кини у погледу трговине могло би да изазове "веома агресивне" одговоре, упозоравају стручњаци.

Није паметно замерати се Кинезима (Фото: Јутјуб)

Администрација Доналда Трампа планира да се позове на ретко коришћену законску клаузулу која Америци омогућава да истражи да ли кинески прописи о интелектуалној својини доприносе некоректној трговинској пракси, прошле недеље су писали амерички медији позивајући се на изворе блиске влади.
Вашингтон жели да Пекинг уведе строже казне за крађу интелектуалне својине и да ублажи намете америчким фирмама које се надају уласку и стицању удела на кинеском тржишту напредне технологије.
Трамп, који треба да посети Кину касније ове године, оваквом истрагом би могао да изазове "прави трговински рат".
Шарлин Баршевски, некадашња званичница Министарства трговине рекла је за "Гардијан" да би изазивање Кине могло да доведе до суноврата у односима две државе.
- Када Кина није задовољна америчким потезима, она почиње да се понаша веома агресивно, да застрашује и присиљава Америку да се повуче - рекла је Баршевски која је преговарала о уласку Кине у Светску трговинску организацију (СТО) 2001. године.
Она је рекла да није јасно какве би мере могла да спроведе Трампова администрација.
- Питање је шта је следећи потез и колико може да се усија ова ситуација...Видећемо шта ће се десити, али јасно је да ће бити веома усијане и агресивне реторике на обе стране... Међутим, Кина се неће зауставити на причи. Убрзо ће америчке компаније почети да се жале о све лошијем третману у Кини. Неће бити блокиране нити ће бити жртве великих одмазда. Али та средина у којој ће се наћи ће бити све компликованија. Кина ће то радити како би притиснула САД да се повуче - објаснила је она.
Ово упозорење је уследило након што је државни секретар САД Рекс Тилерсон рекао да су односи САД и Кине дошли до прекретнице након више од четири деценије без конфликта.
У недељу је сличну изјаву имао и кинески шеф дипломатије Ванг Ји који је рекао да ће се Кина добро припремити за Трампову посету од које очекују да ће "мапирати односе у следећих 50 година".
Баршефски је рекла да је у САД постигнут консензус око тога да се држава мора позабавити кинеском "експлицитно дискриминаторском политиком" према страним фирмама као и крађом патената и кршењем права интелектуалне својине.
САД би могле да једностарно уведу тарифе или друге рестрикције Кини како би заштитиле своју индустрију.
Она предвиђа да би Кина могла да узврати тако што би оптужила САД за протекционизам и да спроведе одмазду, а последице могу бити огромне по цео свет. Погледајте ОВДЕ како се Амери спремају за рат. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако ће изгледати будућност америчко-кинеских односа:

Бонус видео

Ово је највећи камен спотицања за Амере у Азији:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА