Најновије

МАЈСТОР ДИРЕКТА: Шокирао је боксерски свет када је Мухамеду Алију сломио вилицу, а умро је у старачком дому у тешким мукама (ВИДЕО)

На данашњи дан 1943. године рођен је Кен Нортон, бивши боксерски светски шампион у тешкој категорији у верзији WBC, који је шокирао боксерски свет победом над Мухамедом Алијем 1973. године.

Нортон и Али (Фото: Јутјуб)

Нортон се 1973. године у Сан Дијегу борио против Мухамеда Алија и нико му није давао велике шансе за победу. Његов стил и тактика збунили су Алија, који је боксовао уз велике болове, пошто му је Нортон сломио вилицу у почетним рундама.
 Нортон је тада победио подељеном одлуком судија. Пре тога, Али је изгубио само од Џоа Фрејзера 1971. године.
"Али је мислио да ће то бити лака борба. Али, Нортон је био неуобичајен боксер. Уместо да ударце задаје одозго, као већина боксера, он је спуштао руку и задавао кратке директе", рекао је Килрој.
Килрој је додао да је Нортон после борбе посетио Алија у болници и да га је Али похвалио, рекавши да је велики борац и да више никада неће да боксује против њега.
Они су након тога боксовали још два меча, у којима је Али победио подељеним одлукама судија. Последњи меч боксовали су 1976. године у Њујорку на стадиону Јенкија, у ноћи када је полиција штрајковала и када су се многи у публици бринули за своју безбедност.
Килрој је рекао да између Алијем и Нортоном никада није било мржње и да су током година постали добри пријатељи, али да је Нортон увек веровао да је победио у сва три меча.
Нортон је освојио титулу светског шампиона у тешкој категорији у WBC верзији победом против Џимија Јанга, 1977. године. Он је током каријере носио надимке "Црни Херкул" и "Разбијач вилице".
Нортон је преминуо 2013. године од последица можданог удара. Последње две године живота провео је у старачком дому.
Легендарни боксер је у каријери одрадио 50 борби, а имао је свега 7 пораза и један нерешен исход.
Језиву исповест Мајка Тајсона којег је као малог силовао матори хомосексуалац можете прочитати ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА