Најновије

ПРАЗНА ПРИЧА О ДЕКЛАРАЦИЈИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ: Скретање пажње с општег пропадања

После најаве да се спрема унутрашњи дијалог о Косову, државни врх Србије на јесен покреће још један велики национални пројекат који је председник Републике Српске Милорад Додик описао као заједничку декларацију Србије и РС о деловању за опстанак српске нације и српског народа.

Додик и Вучић (Фото: Јутјуб)

Како је објаснио, циљ овог документа, о којем се недавно договорио с председником Србије Александром Вучићем и који ће бити представљен на јесен, јесте да се избегну нова страдања Срба, ојача њихов национални идентитет и националне државе Србија и РС. Додик прецизира да ће у декларацији бити наведене све активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице у региону и читавом свету.
Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић сматра да је најављена декларација нови медијски балон режима.

Медијски балон

- Декларација о опстанку нације - нови медијски балон режима. Никада национална питања нису јефтиније коришћена за скретање пажње од општег пропадања - прокоментарисао је Јанковић на Твитеру.
Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да не очекује ништа од ове декларације, јер је уверен да ће послужити и Вучићу и Додику за предизборну кампању.
- Следеће године су парламентарни избори у БиХ и РС, а с ове стране Дрине Вучић се спрема за београдске изборе. Мало метафизике патриотског типа није наодмет ни тамо ни овде. Ето, не може да штети, а наравно да ништа не очекујем од тога - објашњава Миливојевић.

Две опције

Према речима политичког аналитичара Бранка Радуна, ова декларација ће остати нешто више од списка лепих жеља уколико изостане консензус националних институција и, још битније, подршка међународних фактора.
- Постоје две опције. Или ће то бити уопштена декларација која никога ни за шта неће обавезивати, или ће бити реалистичан документ с конкретним садржајем који ће дефинисати статус Срба у региону, исцртати црвене линије за сваку ту посебну причу и предвидети обавезе Србије и РС. Биће то свакако компликован задатак - оцењује Радун.

Процедура

Документ би, како је најављено, требало да буде готов током јесењих месеци, затим је планирано да га усвоје парламенти Србије и РС, а на крају би требало да га Вучић и Додик званично представе.

Александар Попов: Наставак опасних трендова

Директор Центра за регионализам Александар Попов упозорава да су овакве иницијативе наставак опасног тренда који нагиње стварању етнички чистих држава на Балкану.
- Не треба заборавити да смо претходно имали „тиранску платформу“, око које су се окупили Албанци, и бојим се да је ово наставак тог тренда и увод у нове балканске ратове - напомиње Попов. Додик је уверен у светлу будућност српске нације!Више о томе читајте ОВДЕ.
 
Извор: Курир 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик - РС и Србија одлучују о себи
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА