Најновије

ПУТИН ПРАВИ МОЋАН САВЕЗ С КИНЕЗИМА! Кремљ не жали због прекида сарадње са западним земљама!

Руски председник Владимир Путин ће се након увођења нових санкција, које су САД наметнуле његовој земљи, у потпуности окренути Кини, наводе аналитичари. Према њиховим речима, Путин намерава да направи моћан савез са кинеским председником Си Ђинпингом, који ће обухватати све сфере - од економске до војне.

Путин и Ђинпинг (Фото: Синхуа)

Трговина и енергетика

Сарадник на Академији за међународну трговину и економску сарадњу кинеског министарства трговине Бај Минг сматра да ће нове америчке санкције без дилеме Москву у потпуности окренути Пекингу.
- Америка и ЕУ верују у политику санкција, међутим, цена тога је висока јер ће на њима профитирати заправо Кина. Сарадња између Москве и Пекинга ће нарочито бити повећана у трговини и инвестицијама у инфраструктуру. На тај начин Кина ће заправо ући у све секторе у којима је Русија сарађивала са Западом - наводи Минг.
Његове колеге из Москве сматрају да ће се сарадња двеју земаља значајно проширити и истичу енергетски сектор, у којем је Русија једна од водећих земаља у свету. Игор Јушков, стручњак у руском Националном фонду за енергетску безбедност каже да би Кина могла да учествује у изградњи гасовода "Северни ток 2" и "Турски ток", будући да је америчким санкцијама то забрањено европским фирмама.
- Кинеске компаније овладале су технологијама као и западне. Русија лако може да пронађе партнера у Кини кад је изградња гасовода у питању. На тај начин не би зависила од Запада, а Европа би избегла сукоб са САД - објашњава Јушков истичући да је Кина веома заинтересована за улагања у том сектору.
И Јуриј Тавровски, стручњак за кинеске студије, сматра да је сарадња Кине и Русије у енергетском сектору обећавајућа.
- Енергетика је приоритет за Кинезе. Већина њихових инвестиција у Русији намењена је управо енергетском сектору. Та сарадња ће се сада продубити, будући да су се на удару санкција нашле руске нафтне компаније - сматра Тавровски.
Аналитичари подсећају да је Кина већ продубила сарадњу са Русијом након претходног сета западних санкција.
- Кина је у јулу уложила 11 милијарди долара у два руска инвестициона фонда која су под санкцијама САД. Такође, две земље имају мноштво заједничких пројеката у инфраструктуру, укључујући и такозвани нови пут свиле - кажу стручњаци.
Они додају да би та економска сарадња могла само да ојача, али истичу да ће Русија и Кина сада оформити и један велики војни блок.
Русија годишње извезе Кини војну опрему вредну две милијарде долара. Војске двеју земаља већ имају редовне заједничке вежбе. Такође, сарађују у војно-технолошким пројектима, као и на свемирском програму. Иако је Путин пре неколико месеци рекао да сарадња њихових армија не значи формирање новог војног блока, скоро је извесно да ће се то сада променити - објашњавају експерти

Трамп немоћан

Према њиховим речима, Путин је досад чекао да види да ли ће амерички председник Доналд Трамп успети да се одупре тамошњој политичкој елити, а одговор је добио почетком августа кад су Русији уведене нове санкције.
- Сада је јасно да Трамп у САД не може ништа да уради. Јасно је да од њега апсолутно ништа не зависи и да Америку води естаблишмент који је протеклих осам година био на власти. Међутим, Путин је одувек имао "план Б". Он подразумева окретање истоку, а нарочито Кини, са којом Русија има изузетно добре везе. Нарочито је значајно и то што Путин и Си Ђинпинг имају лично веома добар однос и што се слажу у вези са скоро свим међународним питањима. На то треба гледати више као на природни савез, а не на изнуђено решење - истиче руски политиколог Олег Сафонов.
Подсетимо, Вашингтон је Русији прошлог четвртка увео нове санкције због наводног мешања Москве у председничке изборе у САД. Нове мере тешко погађају најважније руске економске секторе, попут војне индустрије, енергетике, железница и банака. Први пут санкције Москви ће утицати и на европске фирме које послују са руским у области енергетике.

Русија одустаје од долара

Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков изјавио је јуче да ће његова земља појачати напоре како би смањила зависност од америчких платних система и долара као обрачунске валуте.
- Свакако ћемо интензивирати напоре који се односе на супституцију увоза, смањење зависности од америчких платних система, као и долара као обрачунске валуте. То постаје наша примарна потреба - рекао је Рјабков.
Путин обећао да неће допустити Грузији да закорачи на територију Абхазије!Више о томе читајте ОВДЕ.www.pravda.rs/2017/08/09/putin-pravi-mocan-savez-s-kinezima-kremlj-ne-zali-zbog-prekida-saradnje-sa-zapadnim-zemljama/
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин  свира клавир у резиденцији кинеског председника 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА