Најновије

СРБИЈА НА ДВА ФРОНТА: Наша војска опет вежба и са НАТО и са Русијом, али да ли ће моћи тако у недоглед

Политика војне неутралности Србије поново је на делу. Док пешадијски батаљон учествује на НАТО војној вежби "Платинум Лион 17.2" у Бугарској, копнени вод премијерно има бојево гађање са руским оружаним снагама у Лењинградској области.

Илустрација (Фото: vs.rs)

На полигону "Ново Село" у Бугарској пешадијски вод из састава 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ недељу дана вежба заједно са још око 800 војника из Албаније, Бугарске, Македоније, Молдавије, Румуније, САД, Словеније, Украјине и Црне Горе у организацији Европске команде Оружаних снага САД.
- Вод од 30 припадника, којим командује потпоручник Бранко Ђокић, с осталим учесницима на вежби изводи заједничку обуку вода/чете у нападу, припрему положаја за одбрану, пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, затим борбу у урбаној средини и борбу против импровизованих експлозивних направа. Учесници увежбавају и ангажовање пешачких патрола у инцидентним ситуацијама - кажу у Министарству одбране, и додају да је циљ вежби већа сарадња и међусобно разумевање војски земаља уз увежбавање заједничких интервенција у инцидентним ситуацијама.
С друге стране, око 70 припадника 37. механизованог батаљона Копнене војске учествују до петка на тактичкој вежби са бојевим гађањем Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. Иначе, ово је први пут да српске оружане снаге вежбају на полигону "Кириловски", у Виборском рејону Лењинградске војне области. Такође, на овој вежби поред руске учествује једино српска војска.
- У првој фази вежбе српски војници ће задужити технику, наоружање, средства индивидуалне заштите и средстава везе и извршити обуку на полигону. Касније током вежбе они ће у саставу батаљонске тактичке групе увежбавати извођење различитих извиђачких дејстава у додељеној зони одговорности и уништавање ваздушно-десантних група непријатеља - истичу у Министарству одбране, и подвлаче да је и на овој вежби јачање сарадње две војске.

Драгишић: Зависимо од односа САД и Русије, а они су лоши

Професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић истиче да Србија може истовремено да учествује на вежбама са НАТО и са Русијом јер као суверена земља сама одлучује с ким ће имати војне активности.
- Проблем је што су се односи САД и Русије озбиљно покварили и ако се буду и даље погоршавали, нећемо, нажалост, моћи више овако да вежбамо и са једнима и са другима без последица - упозорава Драгишић. Да ли ће заиста све жене ићи на војну обуку погледајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА