Најновије

ТАЈНА ОЛИМПИЈАДЕ У САРАЈЕВУ: Како је СФРЈ метаодама вештачког утицаја на време спречила катастрофу у Сарајеву 1984. (ВИДЕО)

Гостујући у емисији "Духовна трпеза" у продукцији куће "HelmCast" писац и инжињер Драган Милошевић испричао је како се током зимске олимпијаде у Сарајеву 1984. године, експериментима за контролу временских прилика, борио са магом која је довела у питање одржавање овог великог спортског догађаја.

Олимпијада 1984. године (Фото: Јутјуб)

Милошевић је радио у Хидрометеролошком заводу где се бавио методама вештачког утицаја на време. Своју специјализацију имао је у САД, на универзитету у Солт Лејк Ситију. Милошевић је испричао за "HelmCast" дa je добио задатак да се током олимпијаде у Сарајеву бори против сарајевских магли како би аеродром био отворен за долазак спортиста и судија.

Он је испричао да је са својом екипим у Сарајево отишао четири месеца пре олимпијских игара где је припремао експеримент модификације сарајевских прехлађених магли. Милошевић је испричао да се олимпијада одржава 7. и 8. фебруара а да се два дана спустила густа магла над Сарајевом и да је његова екипа са својом методологијом успела да реши проблем и да обезбеди слетање преко 100 авиона на аеродром у Сарајеву. - Редовност одржавања олимпијских игара је била максимално обезбеђена. Можете замислити шта би се догодило да је био поремећена авионски саобраћај. Не би дошли спортисти, не би дошле судије, не би дошли еминентни гости - објаснио је Милошевић.

Милошевић је рекао да је експерименте са модификацијама магле наставио да ради наредних 20 година на рударским коповима у Србији и Босни и Херцеговини, а да је последње зиме поново на позив сарајевског аеродрома вршио своје експерименте и да је месец ипо дана обезбеђивао рад аеродрома у Сарајеву.  Ипак, повод за Милошевићево гостовање на "HelmCastu" биле су његове књиге „Народни будилник“ и „ Хероине Србије – вековник“.

„Српски народ има своје велике претке као узоре“ – истиче Милошевић, наводећи блиставе биографије многих, јавности готово непознатих и заборављених јунака. За јунацима не заостају ни српске хероине, тврди Милошевић, који је у својој другој књизи “Српске хероине – вековник“ скупио биографије 100 најзнаменитијих жена од средњег века до нашег времена. Међу њима барем половину готово непознатих српској јавности, попут, рецимо Драгиње Ружић, Софије Јовановић, Милке Гргурове –Алексић. „Све оне сведоче да Србија слави жену мајку, уметницу, научницу, ратника- и у наше доба, а не ово што можемо видети у ријалитима на свих шест канала са националном фреквенцијом“ – објашњава мотив за писање „Вековника“ Драган Милошевић. Говорећи о статусу Косова и Метохије, Милошевић прави паралелу између српског и јерменског народа, који су подједнако страдали у геноцидима током своје историје. „Јермени никада нису отварали унутрашњи дијалог, већ су се, попут Јевреја, поздрављали са „Догодине на Арарату“, не одустајући од сна о припојењу Нагорно Карабаха, који се после више деценија и остварио“ – наводи гост „Духовне трпезе“ која носи наслов „Где је српски Арарат?“. Милошевић наводи и друге примере на које се можемо угледати, као што је проглашење Крима руском територијом. „За сваки од тих државотворних потеза неопходно је стрпљење, време и повољне околности. Наук је да немамо права да се одрекнемо своје свете земље Косова и Метохије“- закључује Драган Милошевић.   Колико су комунисти убили Срба сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како данас изгледају олимпијски објекти у Сарајеву.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА