Најновије

ДАЧИЋ О "КОСОВО-УНЕСКО": Већ смо једном победили Стејт департмент, а сад ћемо опет и то још више!

ГОРАЖДЕВАЦ - Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће у септембру, са председником Србије Александром Вучићем, бити на седници Генералне скупштине Уједињених нација, где ће бити настављени разговори са државама о питању захтева за учлањење Косова у Унеско.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је, на обележавању годишњице и помену убијеној српској деци у Гораждевцу, нагласио јаку дипломатску активност када је у питању лобирање међу државама чланицама УН против пријема Косова у Унеско.
Дачић је навео да Косово у Унеско неће бити примљено, јер ће сада против тога бити и оне државе које су биле уздржане.
У том контексту је истакао да је Србија једном по том питању већ победила Стејт департмент, који је претходно, како је рекао, правио списак држава које ће и како гласају.
Дачић је, такође, подсетио да ће редовна полугодишња седница Савета безбедности УН посвећена Косову, бити одржана у среду 16. августа.
Указао је да, иако Приштина на свакој седници тражи да се УН повуку са Косова, као да велике силе попут САД, Немачке, Велике Британије и Аустралије траже да се питање Косова скине са дневног реда у Савета безбедности, то се неће десити док су сталне чланице тог тела УН наши пријатељи Русија и Кина.
"О томе треба да се гласа у УН, а Русија и Кина имају право вета и то се неће десити. Зато је потребно да са Кином и Русијом одржавамо добре односе", нагласио је Дачић.
Дачић је рекао да Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу, позната и као Суд за злочине ОВК, неће радити на основу наших жеља, али да очекује да ће у њему бити више правде за српске жртве и да ће се пред њим наћи и неки од актулених косовских политичара.
"Ко ће бити међу оптуженима, заиста је тешко говорити, али ако суд поступа по закону, односно, основним принципима међународне правде сигурно да ће многи и од актуелних политичара на КиМ завршити ту", напоменуо је Дачић.
Упитан да ли очекује да се на оптуженичкој клупи тог суда нађе Рамуш Харадинај и чланови његове породице, министар је подсетио да су наши правосудни органи тражили изручење Харадинаја из Француске, али да се то на жалост није десило.
"Видите како је међународна правда растегљив појам. Када се неки Србин ухапси у Црној Гори, изручи Хрватској или Косову или из Аустралије Капетан Драган изручује Хрватској, онда је то сасвим нормално. Сада Хрватска поништава одлуку за изручење Србији навијача из Албаније који је пустио дрон (Исмаила Морине)...то показује да су од међународне правде остале само корице", закључио је Дачић.
Шеф дипломатије Ивица Дачић потврдио је да је Србија послала изасланике у 27 земаља да лобирају против гласања за пријем Косова у Унеско, напомињући да многе државе не знају о којем се тачно проблему ради.
"Треба обавестити неке земље о чему се ту ради. Ако нисте били у посети Узбекистану 25 година не можете очекивати од њега да гласа против пријема Косова у Унеско", објаснио је Дачић.
Нагласио је да и сам, сваки дан, на сваком састанку, лобира против Косова и испричао да је дошао до материјала, којим се политичари из ЕУ припремају за разговор са њим.
"Ту стоји да највише свог времена проводим лобирајући против Косова у међународним организацијама - то је тачно", рекао је Дачић и додао да он шаље изасланике да чине то исто.
Прочитајте ОВДЕ шта је Дачић рекао о убијеној српској деци у Гораждевцу!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА