Најновије

"ЦРНЕ РУПЕ УСРЕД ОКЕАНА": Руске атомске подморнице постају невидљиве за радаре и противподморничке бродове

Најсавременије руске атомске подморнице 995 типа „Бореј-А“ и 885 „Јасењ-М“ претвориће се у црне рупе за противничке субмарине, противподморничке бродове и авионе.

Подморница "Бореј" - 955 (Фото: Јутјуб)

Постаће неуловљиве за хидроакустичке станице - главно средство за откривање подморница.
Руске подморнице ће фактички нестати са противничких радара и хидролокатора захваљујући модерним новим бешумним херметичким пумпама које се стопроцентно производе у Русији.
Раније су све и совјетске и руске атомске подморнице биле опремљене пумпама молдавског научно-техничког центра „Хидротехника“.
У сваку су уграђене десетине пумпи. Оне су, фактички, срце и крвоток субмарина. Обезбеђују циркулацију течности у њиховим атомским реакторима, испливавање и зарањање, пуњење водом торпедних апарата пре лансирања пројектила, хлађење свих система и опреме подморница.
Шум који су правиле био је можда и главна слаба тачка атомских подморница. Њега су релативно лако ловили туђи хидролокатори.
Нове супер-пумпе почела је да серијски производи руска фирма ЛГМ. Њен извршни директор, Роман Пихтин, рекао је московском дневном листу „Известия“:
„Све пумпе припадају четвртој, највишој категорији вибро-хидрауличне технике. Њихове карактеристика су врхунска тајна јер управо пумпе и одређују физички портрет сваке подморнице. Кад се знају ти параметри - подморницу је доста лако „напипати“ унутар природних шумова океана“.
Пумпе ЛГМ имају прилично једноставну конструкцију и мале димензије. Толико су бешумне да - и када раде пуном снагом - на њима може да се одржи (да не падне) „на кант“ постављени метални новац.
Руска војна бродоградилишта за националну Ратну флоту тренутно граде пет подморница класе „Бореј-А“ и шест класе „Јасењ-М“. Пумпе ЛГМ управо њима ће омогућити да постану „црне рупе“ усред океана.
Погледајте ОВДЕ пет руских супероружја која никада нису угледала бојно поље.
Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Топ 10 најбољих подморница у 2017. години.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА