Најновије

"ЈУГОСЛОВЕНСКИ ЏЕЈМС БОНД": Човек који је убијао за Тита!

Бивши тајни агент и Титов шпијун Слободан Митрић, познатији као Карате Боб, побегао је из Југославије након што је одбио да изврши једно убиство у тадашњој Југославији.

Слободан Митрић (Фото: Јутјуб)

Преминуо је у Амстердаму у новембру прошле године. Митрић је у Холандију стигао 1973. године када је у Амстердаму, за Божић, убио тројицу Срба због чега је добио 13 година затвора.
Иако је полиција званично наводила да је у питању обрачун подземља, Карате Боб, како су га звали због владања овом борилачком вештином, тврдио је упорно да је реч о професионалном задатку једног тајног агента.
Након издржане затворске казне није се вратио у тадашњу Југославију због процене да би могао да буде убијен, али га држава Холандија ипак проглашава "непожељним странцем". И поред тешких животних услова, готово без икаквих права, 43 године непрекидно је живео у Амстердаму, пише аваз.ба.
За време издржавања затворске казне написао је мемоаре које су му издавачи објавили под насловом "Титов тајни агент", а потом је објавио још неколико интригантних наслова о подземљу и пословима тајних служби.
У књизи је представљен као југословенски Џејмс Бонд и у њој потанко објашњава како је за потребе југословенске тајне службе ликвидирао мете у земљама Источног блока, Француској, Шведској и Белгији и пред чијим шармом жене никада нису биле равнодушне.
Од смрти његове партнерке 2006. године холандске власти одбиле су да му доделе било каква социјална примања, смештај као и здравствену заштиту. Занимљив је податак да и кад су се венчали, Митрић није имао новца, па је церемонија у градској већници одржана у понедељак, када парови могу да се венчају бесплатно.
Митрић никада није признао ликвидације, односно јесте, али овим речима:
"Нисам убио никога. Само сам ликвидирао непријатеље државе и криминалце".
Да би преживео, у Холандији је објавио пар књига и драма, међу којима и "Бој на Косову". Био је на ивици да се 1992. године придружи српским паравојним снагама, али се није усудио да се врати на територију бивше Југославије па је остао у Амстердаму. Тамо је током 1992. године штампао летке преко којих је позивао на "освету против непријатеља Србије".

Када је министар Герд Лирс одлучио 2012. године да га депортује у Србију, Митрић је већ био тешко болестан. Последње дане провео је на тавану једне напуштене школске зграде у источном делу Амстердама. Пронађен је случајно и у тешком стању превезен у болницу где је убрзо и преминуо.
Прочитајте ОВДЕ све о злој породичној коби која је осим бизниса повезивала банкарку Борку Вучић и српског председника Слободана Милошевића.
Извор: Аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Митрић је о својим пустоловинама написао и књигу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА