Најновије

ТОТАЛНА ПРОПАСТ: Хрвати враћају људе из пензије, нема ко да ради!

Зашто млађим пензионерима не омогућити да раде без губитка права на пензију, ако имају жеље за послом, поручила је недавно Хрватска привредна комора.

Хрватска у слободном паду (Фото: Јутјуб)

Повод таквој идеји која се не чује први пут, а није нешто што је домаћа измишљотина, јесу проблеми неких домаћих предузетника у налажењу радне снаге.
Идеја није оригинална, Немачка је мини реформама смањивала повлашћене пензије и млађе пензионере враћала у свет рада на привремене и повремене послове вредне до 600 евра. Док је немачка економија годинама гладна радне снаге, у Хравтској је учинцима кризе избрисано више од пола милиона радних места, а број пензионера је са 656.000 скочио на 1,2 милиона. 
Број оних који уплаћују пензијске доприносе пао је на тренутних 1,5 милиона с око два милиона људи у 1990. Још 1990. године један пенсионер био је "покривен" с три осигураника, данас са свега 1,24 осигураника. Јасно је да је за то заслужно превремено пензионисање, чиме се куповао социјални мир, као и криза у којој су на листи за отказе увек први они који имају услов за пензију. 
Пре више од три године о повратку млађих пензионера на тржиште рада говорио је Дамир Новотни, који је њихов повратак у свет рада сматрао важним за избегавање спуштања нивоа пензија, будући да је пензијски систем онда и данас годишње коштао више од 36 милијарди куна, од чега се око 16 милијарди повлачи из буџета и то генерише дефицит. Када смо тог економисту питали где ће радити ти људи кад у Хрватској нема посла ни за младе рекао нам је да ће се радна места створити одливом младе радне снаге у земље ЕУ и да је то Европа то већ видела. Догађало се то на Исланду, у Ирској и другим земљама из којих су млади одлазили радити у друге земље. 
И чињеница је да након што се према неким рачуницама само лани земљу напустило око 80.000 људи, видимо да је економиста добро прогнозирао. 
Предраг Бејаковић с Института за јавне финансије сматра да је повратак пензионера у свет рада одлична идеја, али не зна колико је – спроводива. 
“Ако би се нашао мотивациони чинилац да се врате у рад било би добро. И сад постоји могућност за то, али ако се разболе трошак боловања иде на терет послодавцу, а то је демотивишуће послодавцима. Било би корисно да се старије особе врате у свет рада, они не морају радити пуно радно време, не морају радити сваки дан. Ко имало путује по свету зна да стјуардесе у америчким авионским компанијама имају по 70 година, да продавачице у дућанима у Западној Европи имају више од 70 година. Рад је у сваком случају јако добар начин социјализације. Ако радите у старости велике су шансе да ћете бити здравији и нећете имати проблеме изолованости, депресије и слично. Идеја ми се чини добра, али знајући како смо неспретни у провођењу најбољих идеја, треба бити јако опрезан”, истиче др Бејаковић. 
У Хрватској чак 26 одсто свих пензионера или њих 327.910 има од 40 до 60 година живота, а од тог броја их је 147.747 млађе од 60 година. Или, 12 одсто свих пензионера нема ни 60 година живота. Просечна старосна пензија оних с 40 и више година стажа је 3.450 куна, сваки пети има више од четири деценије стажа. Превремена старосна пензија тежи у просеку 2.356 куна. Јасно је да би неким пензионерима враћање у свет рада било добродошло. Дакако, ако не би изгубили право на пензију. 
Ништа против тога да се неки од 327.910 данашњих пензионера који имају од 40 до 60 година, врате у економију, нема ни Љубо Јурчић с Економског факултета у Загребу. Но, мишљења је да ту треба поставити одређене критеријуме. 
“Запошљавање младих пензионера је оправдано ако нема незапослених образованих људи у радној доби у струци у којој се запошљавају пензионери. Тако је отклоњена могућност да запошљавањем пензионера остављамо младе незапосленима. Уз то, запошљавање пензионера мора донети повећавање бруто домаће производње и извоза. То би били услови”, каже он. 
“Проблем је и у томе што пензионери који примају 3.000 куна пензије неће за додатних хиљаду куна ићи на посао јер им је толики трошак одласка на посао, а у пензији у свом дому и селу, директно или индиректно привреде више. Није довољно понудити већу плату од пензије за излазак из пензије, то ће ретки прихватити. Ту треба поставити аранжмане, један је задржати их у пензији, друга је могућност да послодавац исплаћује бруто плату као нето, да не исплаћује доприносе јер пензионери имају сва осигурања”, сматра Јурчић. Погледајте ОВДЕ шта је Лазански рекао о Северној Кореји. Извор: Слободна Далмација

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Усташтво не спава:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА