Најновије

БОЈ ЗА КОСОВО: Њујорк ће горети!

Наставља се дипломатска иницијатива да се спречи улазак Косова у Унеско, али и са идејама како да се реши вишедеценијски проблем јужне српске покрајине, пише РТС пред одлазак вицепремијера Србије, Ивице Дачића, у Њујорк на седницу СБ УН-а. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да у његовом предлогу о разграничењу на оно шта је српско, а шта албанско нема речи о сили, већ о договору.

До победе! (Фото: Скриншот)

Приштина није аплицирала за чланство у Унеску, а одлазећи министар спољних послова у техничкој косовској влади тврди да им за то недостају два закона – о верској слободи и културном наслеђу. Пут до тога је и преко формирања скупштине и владе у Приштини, па тамошњи медији сумњају да ће захтев за пријем и бити поднет.
Министар у техничком мандату Емануел Демај тврди да су закони једина препрека и подсећа да су прошли пут недостајала три гласа и да је процес додатно, како наводи, ометао Београд. Неизвестан им је, каже, и захтев за пријем у Интерпол, због изостанка подршке великог броја држава.
У међувремену, Београд наставља са дипломатском иницијативом да спречи улазак Косова у Унеско, али и са идејама како да се реши вишедеценијски проблем јужне српске покрајине.  
Дан уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећене Косову и Метохији, министар спољних послова, који ће представљати Србију у Њујорку, за РТС понавља своју идеју о разграничењу у Покрајини.
Ивица Дачић каже да је његов предлог компромис између два супротна мишљења која се могу чути – једно да је Косово српско и да га не треба делити и друго да је Косово независно и да треба прихватити реалност.
"У оба ова предлога Срби губе, први предлог подразумева рат који не можемо добити, други предлог подразумева да не можемо добити цело Косово. Ја покушавам да предложим трајно решење зато што се оно базира на компромису историјског и етничког права које подразумева разграничење између онога што је српско и онога што је албанско. У оним крајевима у којима живе Срби то никада неће бити независно Косово. Може тенковима. Овде није реч о сили, овде је реч о договору. Интересују нас српске цркве, Заједница српских општина, накнада за узурпирану имовину", каже Дачић.
Ту идеју, као полазну тачку, не види албански премијер. Еди Рама поздравља иницијативу српског председника да се покрене унутрашњи дијалог о јужној покрајини, али га разуме на другачији начин.
"Решење за косовски проблем је једноставно – пуно признање 'републике Косово' од Србије, а када се ставим на место Александра Вучића, свестан сам да је много лакше то рећи него учинити. За сада можемо да кажемо да је важно да напорно радимо, сви заједно, до решења – стрпљиво, директно и неконвенционално. Сви морамо имати на уму да је проналажење решења за ово питање у интересу свих, не само Албанаца. Што пре, то боље", рекао је Рама.
Дачић, међутим, објашњава да унутрашњи дијалог који предлаже председник државе није, како неки мисле, покренут да би Србија признала Косово.
"Ко је то међународно признао границе Косова? Косово никада неће постати чланица Уједињених нација без договора са Србијом. Нема трајног решења без договора са Србијом, а ако је тако, уважавајте и интересе Срба, у том смислу је та идеја. Зашто разграничење? Па не постоји граница између нас. Ми нисмо утврдили границе ни са Хрватском, нисмо утврдили границе ни са Босном и Херцеговином, а камоли са евентуално неком творевином која себе зове независно Косово", рекао је српски шеф дипломатије.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић сматра да ће решавање косовског питања имати последице по читав српски народ и све грађане.
"Зато сви друштвени сегменти треба да дају допринос у давању одговора на питања као што су шта је то што ми као колектив желимо, шта смо у могућности да добијемо, чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо добили оно што желимо. Најмање што ова генерација политичара треба да уради за потомство јесте да одговори на питање шта је то што ваш народ жели, али тако да одговор буде јасан и недвосмислен, утемељен на стварним жељама грађана", рекао је Ђурић.
Оно што свакако предстоји је наставак дијалога Београда и Приштине. Извесно је да ће бити настављен на председничком нивоу, а Александар Вучић и Хашим Тачи ће пут Брисела пошто буду формиране косовске институције.
На њихово брзо формирање, али и наставак дијалога и испуњавање до сада договореног, укључујући и формирање Заједнице српских општина, позива и генерални секретар УН. О томе ће у извештају у среду говорити пред СБ УН. Прочитајте ОВДЕ како Шутановац прети Вучићу протестима на јесен! Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Ево зашто "Косово" не може бити члан УНЕСКО
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА