Најновије

ШАМАР ИЗ ВАШИНГТОНА ЗА ХРВАТСКУ: Стејт дипартмент објавио да толеришу усташтво, ово су им најгори примери!

Амерички министар спољних послова Рекст Тилерсон јуче је представио годишњи извештај Стејт дипатмента о стању верских слобода у свету за прошлу годину.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Хрватској је посвећено седам страница, у којима се често спомињу Јаков Седлар и његов ревизионистички документарни филм “Јасеновац - истина”.
У извештају још једном се рефлектује колику је штету међународној репутацији Хрватске нанела чињеница да у Хрватској толерише или неуверљиво осуђује рехабилитација усташтва, и да фразе о осуди свих тоталитаризама једноставно нису довољне. Подсећа се на прошлогодишњи бојкот комеморације у Јасеновцу и наводи да се то догодило због уверења српских и јеврејских организација да “влада умањује злодела усташког режима који је био савезник нациста током Другог светског рата”.
Наводи се и забрињавајући пример телевизијског водитеља Марка Јурича који је у својој емисији тврдио да ће православни свештеници из православне цркве у центру Загреба убијати пролазнике на Цветном тргу, док се за Седларов документарац каже да је умањивао број жртава у Јасеновцу. Спомиње се и да су многе невладине организације, укључујући и Центар Симон Визентал, критиковале именовање Златка Хасанбеговића на позицију министра културе и то због тога што је претходно хвалио усташе и умањивао њихове злочине. Наводи се и да је Хасанбеговић похвалио Седларов фалсификаторски документарац. 
Истиче се да у Хрватској постоје 54 регистроване верске заједнице, али да највећу финансијску подршку добија Католичка црква, захваљујући четири уговора са Ватиканом. Прошле године Католичка је црква од Републике Хрватске добила 285 милиона куна, односно 40 милиона долара за своје активности. Као проблем се издваја и повратак имовине Јеврејима, којима је онемогућено по актуелним законима да судски траже повратак имовине која им је одузета током холокауста ако нису остали хрватски држављани.
Извештај Стејт дипартмента Хрватску у 2016. приказује као земљу у којој се на утакмицама извикује усташки поздрав "За дом спремни", укључујући и ону са Израелом на којој је био и тадашњи премијер Тим Орешковић. У којој хиљаде екстремиста у центру главног града марширају на Агенцију за електронске медије, у којој расте нетрпељивост према Србима итд. Дакле, онакву каква је прошле године и била. Стејт дипартмент само је још једном подсетио колику је бламажу за међународну репутацију Хрватске представљала претходна влада ХДЗ-а и Моста.
Следеће године видећемо како ће из перспективе америчког министарства спољних послова бити приказана прва година власти премијера Андреја Пленковића.
Прочитајте ОВДЕ шта Американци кажу у свом извештају о Србији?
Извор: Курир/Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Буђење фашизма у Хрватској – усташки повици и паљење српске заставе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА