Најновије

ХОЋЕ ДА СКИНУ КОСОВО С ДНЕВНОГ РЕДА: Дачић о притиску Запада у Савету безбедности УН

За нас је важно да се међународна заједница држи у фокусу са свим проблемима који постоје на Косову и Метохији и зато је ова седница, иако је била веома бурна, за нас била веома значајна јер смо, по ко зна који пут, поновили да Приштина не испуњава оно што је њен задатак на основу Резолуције 1244 и на основу Бриселског дијалога, као и да Приштина не имплементира Бриселски дијалог, рекао је министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, након састанка са генсеком УН-а Антониом Гутерешом.

Дачић у СБ УН (Фото: Министарство спољних послова Србије)

- Изнео сам податке који не смеју да буду заборављени, јер без обзира на то што постоје читаве тираде напада од стране Вљоре Читаку на овим седницама Савета безбедности - Срби јесу највеће жртве геноцида и етничког чишћења, јер не само да имамо више од 200.000 протераних Срба, од којих се свега само 1,9% вратило, него је и десетине хиљада Срба некада живело у Приштини, Урошевцу, Пећи, Подујеву, а данас се њихов број мери не само мање од хиљаду, него негде чак мање од стотину, рекао је Дачић Он је указао да све то говори кроз шта је прошао српски народ и нагласио да Србија жели компромисно решење. - Желимо дијалог и у томе се и састоји иницијатива председника Вучића и наставићемо с таквом политиком. Ми нећемо допустити да неко каже да је проблем Косова и Метохије решен, јер он није решен зато што једнострани акт не представља решење. Може се решити само договором, односно решењем које ће бити у обостраном интересу и Срба и Албанаца, каже Дачић. Он наглашава да је за Србију веома важно да се тема Косова и Метохије задржи у фокусу Уједињених нација, односно Савета безбедности. - Видели сте да је на овој седници Савета безбедности неколико великих сила, а не само Приштина, тражило да се ова тема скине са дневног реда да се прореде састанци тј. да не буду на свака три месеца него на шест месеци, али оно што је још занимљивије јесте да су неке велике силе по први пут изнеле захтев да се укине мисија УНМИК-а на Косову и Метохији. Међутим, као што смо и ми сами рекли, у складу с Резолуцијом 1244, ова тема мора да се налази на дневном реду. Једноставно речено, не постоји сагласност других великих земаља, пре свега Русије и Кине, да се ова тема скине с дневног реда и да се укине мисија Уједињених нација на Косову и Метохији, односно да се укине Резолуција 1244, објаснио је.
Како каже, у том светлу је протекао и разговор с новим генералним секретарем Уједињених нација Гутерешом. - Разговарали смо и о Косову и Метохији. Најавио је да ће доћи у Београд поводом нашег пројекта отварања УН куће, то значи да је цео УН тим смештен на једном месту одлуком Владе Републике Србије. Такође, разговарали смо и да ћемо наставити с учешћем наших војника и полицајаца у мировним мисијама Уједињених нација широм света. Оно што је била нова тема јесте да смо ми тражили да затвореници који су осуђени пред Хашким трибуналом, а српски су држављани, служе казну у нашој земљи узимајући у обзир нехумане услове који они имају, а нарочито се у томе истиче Естонија где једноставно не само да је затворска казна казна сама по себи, него су и услови одслуживања затворске казне такви да морамо тражити и тражили смо да се укине та пракса да се једино Србији не дозвољава да наши затвореници, наши држављани, служе у нашој земљи. Ако се дозволило Демократској Републици Конго зашто не би и Србији. Генерални секретар Антонио Гутереш најавио је да ће следеће недеље телефоном разговарати с председником Вучићем, а тема ће бити регионална стабилност, што је, како каже Дачић, још једна потврда колико велики значај Уједињене нације, као и Србија, придају нашим међусобним односима. Шта се од Србије тражи у Поглављу 35 приступних преговора о придруживању ЕУ, које није имала ни једна друга држава сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевич о НАТО агресији на Србију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА