Најновије

СПАС ЗА РУСЕ, НАТО У СТРАХУ: Колико ће Путин војника послати на Балтик? (ВИДЕО)

У току су припреме за војне маневре под називом „Запад 2017“ које ће заједно одржати Русија и Белорусија. Балтичке земље и Пољска већ звоне на узбуну: очигледно је да ће те вежбе бити далеко веће од претходних.

Непредвидиви Путин (Фото: Јутјуб)

Од почетка ове недеље припадници руских оружаних снага пристижу у Белорусију како би у септембру учествовали у заједничким војним вежбама "Запад 2017". Према међународним споразумима, Москва је уредно најавила да ће с њене стране учествовати 12.700 војника. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг пристојно се захвалио на том обавештењу, али је и нагласио да ће тај податак да се "провери".
Бечки споразум из 2011. о мерама за стварање поверења и безбедности, такозвани WД 11 Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) одређује да на таквим вежбама сме да учествује највише 13.000 војника. Читав низ западних политичара и стручњака унапред упозорава да се овога пута Русија неће држати те границе. Не само то: опозиција у Белорусији страхује да руске јединице након тих маневара неће отићи кући, већ да ће практично да задрже Белорусију под окупацијом, пише Дојче веле.

Чак 100.000 војника?

Забринутост влада и у суседним државама: Пољској, Украјини, а нарочито у балтичким земљама. Министар обране Литваније Раимундас Кароблис процењује да ће Русија да пошаље на вежбе чак 100.000 војника и да Путин тако „жели да искуша НАТО“.
Маргарете Клајн из берлинске фондације Наука и политика не жели да спекулише о податку који износи литвански министар, али подсећа да ће се ти маневри „одржавати делимично у Белорусији, али највећим делом у самој Русији“. У разговору за ДW Клаијнова упозорава да се око тога „много нагађа“ и додаје да се „мора причекати и видети шта се догађа – тешко је унапред нешто рећи о броју војника“.
И познати руски стручњак за војна питања Александер Голц понавља да је генералштаб белоруских оружаних снага објавио да ће се маневри одржати на огромном подручју, од полуострва Кола на северном делу руске границе с Финском, па све до Калињинграда, руске енклаве у Европској унији смештене између Пољске и Литваније. Зато неће бити мобилисане само јединице у Белорусији, већ и у самој Русији, каже Голц.

„Креативна математика“ Кремља

Запад је до сада већ научио да Кремљ уме на чудан начин да тумачи број војника и да му се мора увек веровати.
- Још током сукоба у Донбасу, Русија је на свој начин тумачила документ из Беча - каже Голц.
Тако је и премештање својих јединица према Украјини протумачила као део војних вежби, а и та да се у Москви тврдило да неће бити прекорачена граница од 13.000 војника.
Према информацијама које објављују медији, за војну вежбу „Запад 2017“ руско Министарство обране резервисало је код железнице око 4.000 вагона за транспорт јединица. Белоруски војни стручњак Александар Алесин подсећа да је на вежбама „Запад 2013“ било коришћено (само) 3.000 вагона. Ипак, Алесин верује да ће се ови маневри одржавати испод границе одређене међународним споразумом. Према његовим рачуницама, у модерној војсци на сваког војника долази и до 30 тона опреме:
- То је просек, ако се рачуна тежина војних возила, муниција, опрема, намирнице и тако даље - каже белоруски стручњак.

Зашто окупирати јединог савезника?

Замишљени сценарио маневара, прича се, подразумева да је „непријатељ окупирао Белорусију“ и због тога се изводи „спасоносни контранапад“ руских јединица у циљу „ослобађања“ те земље. Али, страхује белоруска опозиција, циљ ће онда наводно бити – трајна окупација те земље. Александар Алесин сматра да то није вероватно. „Окупација једине савезничке земље до краја би поткопала поверење у Кремљ, па и код њених потенцијалних партнера“. У таквом случају би и белоруски председник Александар Лукашенко изгубио сваки кредибилитет, не само у иностранству, већ и пред сопственим народом. „Тако нешто није никоме у интересу“.
Алесин подсећа да је Русија још 2013. желела да у Белорусији поставити базе, али да је Минск то одбио. Ни Александер Голц не верује да би Лукашенко дозволио руским јединицама да остану у земљи и након завршених маневара. Додуше, Лукашенко је пуних двадесет година вешто узимао новац из Русије и понављао да је Белорусија „стратешка претходница“ Русије. „Али чим се поведе реч о руским војним базама у Белорусији, Лукашенко се одмах окреће за 180 степени. Занимљиво је да Путин то увек мора да прогута“. Погледајте ОВДЕ како Руси помажу Сиријцима. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако се временом мењао живот руског војника:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА