Најновије

КОРИСТЕ НЕМИРЕ У САД: Бошњаци у Америци руше обележја Дражи Михајловићу?

Фејсбук-група "Босански Американци" позвала је добровољце да им помогну у организацији рушења америчких споменика генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, команданту Југословенске војске у отаџбини.

Споменик Дражи Михајовићу у Либертивилу (Фото: Јутјуб/Принтскрин)

Први на удару је његов споменик поред Храма Светог Саве у Либертивилу, у Илиноису, поред ког се традиционално обележава Дражиндан, 17. јула, када се верује да је Михаиловић убијен, 1946. Код овог манастира епископ канадски др Митрофан Кодић држао је парастос и овог 17. јула.
Амерички муслимани са територије бивше Југославије решили су да искористе еуфорију око рушења споменика припадницима Конфедерације у Америчком грађанском рату, који је почео немирима у Шарлотсвилу. Крајња десница успротивила се уклањању споменика генералу Лију, вођи снага Конфедерације, после чега је, 15. августа, срушен споменик Конфедерације у Дараму, у Северној Каролини.
"С обзиром да градоначелници и гувернери америчких градова склањају спомен-обележја Конфедерацији, наша заједница у Илиноису предлаже да се исто тако третирају и споменици Дражи, вођи тзв. Трећег српског устанка", пише на фејсбук-страници ове групе. Они лидера ЈуВО називају "претходником босанског геноцида" и више пута поручују - "Ово мора да буде урађено!"
Зато траже помоћ добровољаца да споменик буде "легално срушен" тако што ће бити "прочешљани" локални, државни и федерални прописи и нађене правне могућности, од позивања на то да је Дража ратни злочинац, до чињенице да су црква и држава у САД одвојене... Овај позив претворио се у позив на линч, јер су неки одмах затражили адресу где се споменик налази, не би ли га сами срушили. Истовремено, избио је прави вербални рат на друштвеним мрежама, у који су се укључили не само житељи бивше Југославије, већ и Американци.
Саопштењем се одмах огласила и Организација српских четника "Равна Гора" из Чикага, која је навела да "изгледа да бошњачка заједница нишани на споменике ђенерала Драже Михаиловића код манастира Св. Саве у Либертивилу, манастира Нове Грачанице на Трећем језеру и код Саборне цркве Св. Саве у Милвокију".
Иначе, овај манастир годинама је био познат као вечна кућа песника Јована Дучића, чији су посмртни остаци пренети 2000. у Требиње. Ту је 14. новембра 1970. сахрањен и краљ Петар Други Карађорђевић, а до 1991. ту је почивао и владика Николај Велимировић.

Гробови војвода и министара

На манастирском гробљу у Либертивилу налазе се и гробови једног броја министара Владе Краљевине Југославије. Поред споменика генералу Михаиловићу, ту су и споменици војводи Момчилу Ђујићу и Павлу Ђуришићу.
Прочитајте ОВДЕ како је Америка изгубила све пријатеље и не утиче више ни на шта? А у светлу недавних протеста у Либертивилу и Шарлотсвилу.
Извор: Novosti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички авијатичар Милтон Френд сведочио је на рочишту у поступку за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића да су га у јуну 1944. од немачких окупаторских трупа у Србији спасли четници, са Михаиловићем на челу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА