Најновије

ВУЧИЋ: Пре краја године претећи ћемо остале земље региона у висини плате!

Председник Србије Александар Вучић је данас изразио уверење да ће Србија пре краја године претећи највећи број земаља региона по висини плата.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Говорећи о стању у буџету, Вучић је навео да јавни дуг износи 64,9 одсто бруто домаћег производа (БДП), уз тврдњу да је то много мање него што се предвиђало. Буџетски суфицит износи 81,5 милијарди динара, изјавио је Вучић и рекао да има "пуно поверење" у премијера Ану Брнабић и владине мере фискалне консолидације.
После скорог повећања пензија и плата у јавном сектору, моћи ће да постоји и "трећи стуб" за повећање БДП - већа потрошња, изјавио је Вучић.
Он је оценио да су проблеми Србије више политичке, него економске природе, јер постоје различити притисци те врсте, који долазе споља.
Поводом замерки опозиције да је раст БДП за шест месеци 1,5 одсто и да неће моћи да се достигне планираних три одсто до краја године, Вучић је изјавио да су се те странке, док су биле на власти, хвалиле годишњим растом од минус 3,1 одсто и "објашњавале да је то изванредно".
- Добро је што се неки радују било чему што је лоше, али то говори о њима, а не о нама, рекао је Вучић.
Према његовој процени, овогодишњи раст БДП биће 2,6 до 2,7 одсто, уместо планираних више од три одсто.
Разлог је велика зима и залеђен Дунав, што је довело до подбачаја у енергетици, као и велика суша овог лета, изјавио је Вучић.
Он је рекао да између Србије и Кине постоји искрено и челично пријатељство, што се одражава и на економију.
У првих шест месеци ове године је трговинска размена већа за девет одсто, а извоз у Кину је увећан је за 139,8 одсто, са 12,3 на 30 милиона евра, изјавио је Вучић.
Током обиласка радова на изградњи моста на путном Коридору 11, између Обреновца и Сурчина, деоници коју гради кинеска компанија, захвалио се што грађевинци из Кине ангажују подизвођаче из Србије, и то између 46 и 49 одсто.
Вучић је оценио да је деоница између Сурчина и Обреновца, дуга 17,6 километара, веома важна, јер ће растеретити Ибарску магистралу. Рок за завршетак радова на тој деоници, који су почели 1. марта, је 4. јануар 2020. године, рекао је Вучић.
Он је најавио да ће Кинези градити и деоницу обилазнице око Београда, од Сурчина до Бубањ потока, дугу 9,5 километара. Вучић је изјавио да ће, када се деоница од моста на ушћу Колубаре у Саву до Сурчина заврши, око аутопута бити изванредно земљиште у државном власништву, изузетно атрактивно за градњу, које ће бити понуђено најбољим инвеститорима. Циљ Србије је да се ради брзо и ефикасно и зато ће бити настављена сарадња са Кином, "без обзира што ће неки то замерити", рекао је Вучић. Бивши председник Србије Томислав Николић, који је сада на челу Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, рекао је да је на Београду да искористи шансу због чињенице да је Кина ставила Србију на прво место своје стратешке визије за Европу.
Србија је са Кином, "не наљутивши никога ни са Истока ни са Запада", остварила пријатељске и добре економске везе, што и треба да ради, пошто је то "нација од које ће ускоро зависити будућност човечанства", изјавио је Николић.
Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг је поручио да ће дати све од себе да се унапреде пријатељски односи две државе и да ће компаније из његове земље радити поштујући законе Србије и потписане уговоре.
Министар саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић констатовала је да радови на мосту теку по плану и да је све што раде кинеске компаније у складу са европским стандардима.
На питање када ће бити завршена обилазница око Београда, од Сурчина до Бубањ потока, Зорана Михајловић је одговорила да је, што се грађевинског дела тиче, све спремно.
Постоје све потребне дозволе и чека се само договор са кинеском Ексим банком око потписивања кредита у јуанима уместо у доларима. То треба да се догоди у наредних месец дана, после чега ће почети радови, а рок за завршетак је година и осам месеци, рекла је Зорана Михајловић.
Прочитајте ОВДЕ како је министарка Михајловић осула паљбу по Кинезима због непоштовања рокова за изградњу Коридора.. да би сад рекла да је све у реду...
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је све Вучић рекао у свом најновијем интервјуу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА