Најновије

Дачић: Порука Македонији - знамо шта сте договарали

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је одлука Србије да повуче особље Амбасаде у Македонији заправо порука Скопљу да све знамо и шта су се договарали и шта су договорили, а то је, истакао је, нешто што се не ради пријатељима.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Упркос томе, истакао је, Србија жели добре односе са свим државама у региону ради мира и стабилнонсти.
Тиме, каже, Србија жели да смири новонасталу ситуацију са Македонијом која се не заснива на претпоставкама, већ на недвосмислено утврђеним радњама које говоре о појачаном офанзивном деловању према Србији.
Дачић је гостујући у Јутарњем програму Пинка рекао да ће све што се догодило последњих дана бити предмет разговора са нашим дипломатама, али и са колегама у Македонији. Најавио је да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати телефоном са премијером Македоније Зораном Заевом и да ће се он чути са својим колегом Николом Димитровим. И премијерка Србије Ана Брнабић ће, каже, имати прилику да се сретне са Заевим на једном међународном скупу ових дана.
"М се трудимо ра разговарамо, али да заштитимо интересе своје земље и не угрозимо мир и стабилност у региону. То о чему говоримо, свима да буде јасно, није ништа што би спадало у домен неких претпоставки већ постоје недвосмислено утврђене радње које говоре о веома појачаном и изузетно офанзивном деловању према институцијама и Републици Србији и особљу Амбасаде у целини у Скопљу", рекао је.
Веома је, каже, да знамо у каквом ће окружењу наше особље радити у Амбасади у Скопљу. 
"Ми из свега овога морамо да извучено неке поуке о начину нашег организована", рекао је Дачић истакавши да Србија није предузимала и не предузима ништа против Македоније свих ових година. 
Србија је, указао је, била веома коректна и конструктивна и није се мешала у унутрашње ствари Македоније, па чак ни и у они турбулентним временима када су имали свакодневне протесте.
Не постоји ништа на основу чега би се, јасан је Дачић, могло утврдити да је Србија било када предузела било шта што би било против интереса Македоније. 
Чак напротив, каже, имали смо у виду да је то република бивше Југославије, чији континуитет је Србија наставила са Македонијом и другим државама.
Подсетио је да Македонија има проблем и да дефинитивно није разрешила питање имена државе. 
На поруку македонске владе да ће се они по питању кандидатуре Косова за чланство у Унескоу водити ставовима већине држава чланица ЕУ, Дачић је напоменуо да, ако би Србија имала став Европске уније, онда би свакако могла да поништи ранију одлуку и призна Македонију под именом под којим она седи у Бриселу - а то је БЈРМ.
"Веома смо јасни када кажемо да желимо добре добросуседске односе, са Македонијом, али ти односи морају да се базирају на принципима реципроцитета. А то је како ви према нама, тако ми према вама", навео је Дачић.
Министар је казао и да ничег нема чудног у томе што ће Македонија подржати чланство Косова у Унескоу, али је, цитирајући немачку канцеларку Ангелу Меркел, указао "да се то не ради пријатељима".
Не желећи да износи детаље, Дачић је истакао да Србија никада не би поступила на начин на који јесте да не постоје недвосмислено утврђене чињенице. 
Иако су, каже, и раније постојала обавештајна деловања, у последњем периоду дошло до наредбе да се та деловања појачају.
Не брине га то што ће прислушкивати његов телефон јер, напомиње, он то што прича телефоном говори и јавно.
" Али то може имати тешке последице по наше државне интресе, јер циљ таквог деловања је да дође до свакаквих лажних оптужби да од Србије прети опасност и да Србија жели да инсценира неке сукобе у Македонији", навео је Дачић и истакао да је ситуација заправо "сасвим обрнута".
Србија је, истиче, изражавала пријатељске односе, чак и на нашу штету, и ми нисмо ничим утицали на промену тих односа.
Поновио је да је Србија Македонију признала под именом Република Македонија јер је, како је рекао, то важно за њих и за њихове интересе. Али, додао је, за Србију је важно питање територијално интегритета, а то је питање Косова.
"Цела европа их званично води као БЈРМ. Признавајући их под другим именом ми смо практично нашим пријатељима Грцима ставили прст у око и то је оно што је штетно по наше државне и националне интересе", објаснио је Дачић.
Јер, поновио је, држава мора да штити своје интересе. 
Дачић се осврнуо и на оне који су се, како је рекао, овим поводом огласили са неких плажа и неких дестинација, прекинувши на тренутак одмарање да би нешто написали на друштвеним мрежама.
Притом је истакао да је чак 86 земља признала једнострано проглашену косовску независност у време док су они били на власти, док је у последњих пет година то учинило тек 20 држава.
Дачић је појаснио и да није правило да земље које су признале косовску независност подржавају и чланство Приштине у Унескоу, а као примере је навео Пољску, Јапан, Републику Кореју, Перу, Египат, Свазиленд...
Показујући мапу, Дачић је указао да су већи региони земаља које нису признале косовску независност а којима Србија, како је рекао, треба да посвети пуну пажњу.
Зато, каже Дачић, нема мешта критикама оних који су се јуче оглашавали на друштвеним мрежама и саопштењима у којима су сољну политику Србије назвали дилетантском и шарлатанском. 
"Ефекат спољне политике Србије је јасан а то је да је 86 земаља признало косовску независност од 2008. 2012, док је у последњих пет година то учинило свега 20 земаља", навео је.
Подсетио је да је Македонија косовску независност признала крајем 2008, када је на власти била Демократска странка у којој је био и Вук Јеремић, те да је наша реакција тада била само протеривање амбасадора.
"А што нисмо тада донели одлуку о промени имена под којимо смо признали Македонију јер је то било штетно по наше државн и националне интересе", запитао је Дачић.
Србија не може да ћути на било чији покушај иживљавања, а да ли наше одлуке и реакције имају ефекта, остаће записано. 
"Неће бити лако ни властима у Македонији да знају да ми знамо за све то што се дешавало, а у шта је, нема дилеме, укључен страни фактор. Дакле, ми знамо све. Ми знамо шта су одлучили, шта раде и шта ће радити", рекао је министар и додао да циљ Србије није да износи детаље јер нам, каже, није ни циљ да водимо "специјалне ратове", већ да имамо добросуседске односе.
Објаснио је да потези Србије воде ка смиривању ситуације и додао да ће се амбасадорка у Скопље вратити највероватније у септемру, а да ће председник Вучић сутра телефоном разговарати са премијером Македоније Зораном Заевим.
Он ће, каже, разговарати са својим колегом министром спољних послова Македоније Николом Димитровим, док ће премијерка Ана Брнабић имати прилику да се сретне са Заевим на једном од наредних међународних скупова. 
Кључан разговор Вучића и Заева. Ми имамо циљ да се спусте тензије и да се ствар смири.
Дачић је испричао и да је добио занимљиву реакцију једне западне земље на одлуку Србије да повуче особље Амбасаде у Скопљу који му је, како каже, рекао:
"Па добро то сви раде. Хоће да каже да је то нормално".
Није нормално, јасан је Дачић истакавши да Србија ништа не ради против Македоније.
"Зато то није нормално. Никаква опасност Македонији не прети са севера. Нити оспоравамо њихов језик, признали смо их под уставним именом, не оспоравамо њхову нацију, то што цркве имају проблем није питање државе и немамо никакве територијалне аспирације", рекао је Дачић и поновио да се то не ради пријатељима тим пре што су наши народи веома блиски.
Осврнувши се још једном на оне који критикују одлуке власти која се, како је истакао, понаша веома одговорно с циљем да заштити интересе земље, Дачић је поручио да овакве одлуке треба оставити ван политизација.
"Лако је твитовати, писати саопштења и лајиковати на друштвеним мрежама са удаљених топлих мора", рекао је Дачић и додао да шест година није ишао на годишњи одмор.

Грчке дипломате забринуте због повлачења српских дипломата

Грчке дипломате забринуто су пратиле развој догађаја на Балкану, након што је Србија повукла целокупно особље из своје амбасаде у Скопљу, пише грчки лист Катимерини у онлајн издању. 
Катимерини истиче да је Београд повукао особље из амбасаде након што је оптужио Македонију за "офанзивно деловање" против Србије. 
Грчки сајт наводи да је Београд изгледа бесан, јер Скопље унапређује односе с Приштином.
Катимерини примећује да је спор уследио у време када Македонија покушава да оживи своју кандидатуру за придруживање Европској унији и НАТО, након периода који су обележила политичка превирања. 
Грчки лист подсећа да је премијер Македоније Зоран Заев формирао коалициону владу у јуну, скоро шест месеци након избора у тој земљи. 
Наглашава и да Грчка инсистира да се спор са Македонијом око имена те земље реши пре него што се та држава придружи међународним савезима.
Заев шпијунира Србе, а Косово уводи у Унеско!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић предлаже поделу Косова
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА