Најновије

А ШТА КАЖЕ МОСКВА? Ово је нова америчка стратегија за Авганистан

Трамп је направио оштар заокрет у односу на политику Барака Обаме према Авганистану, али је овим потезом уједно изневерио сопствена предизборна обећања, кажу аналитичари.

Маринац у Авганистану (Фото: Јутјуб)

У оквиру управо објављене нове стратегије за Авганистан, председник САД Доналд Трамп најавио је слање додатног контингента америчких војника у ту земљу и обећао „борбу до победе“.
„САД су потрошиле превише времена, новца и енергије преуређујући друге земље према сопственом виђењу — ти дани су сада прошли“, рекао је Трамп и истакао да је управо зато и наложио ревизију спољне политике у Авганистану и Јужној Азији.
Говорећи у војној бази „Форт Мајер“ у Вирџинији, где је представио своју нову стратегију, Трамп је између осталог рекао да ће САД сарађивати с Авганистаном све док Кабул буде желео напредак, али је нагласио и да та помоћ „неће бити безгранична“.

Терористи попуњавају вакуум

Додао је и да би повлачење америчких трупа из Авганистана оставило вакуум, који би попунили терористи. Он додуше није прецизирао колико ће војника додатно бити послато у Авганистан, ни у ком року ће се присуство САД тамо окончати, али званичници Пентагона наводе да је с министром одбране договорено слање око 4.000 трупа.
На Трампове најаве слања новог контингента у Авганистан сместа су се огласили талибани — упозорили су да ће та земља постати „гробље за Американце“ ако Вашингтон не повуче своје трупе.
„Уместо што наставља рат, Америка треба да размишља о излазној стратегији“, поручио је портпарол талибана Забијулах Муџахид.

Заокрет у односу на Обамину политику

Шта нова Трампова стратегија значи за регион, а како је виде у Москви, имајући у виду искуство да се 10-годишњи рат СССР-а у Авганистану завршио повлачењем совјетских трупа?
У питању је оштар заокрет у односу на политику Барака Обаме према Авганистану, али је Трамп овим потезом уједно изневерио сопствена предизборна обећања, кажу аналитичари.
Михаил Сињелников Оришак, руски стручњак за САД, указује на то да у Трамповој новој стратегији има, како каже, „много нејасноћа“.
„Ја бих оно што је Трамп рекао о Авганистану превео на следећи начин: нисмо успели да постигнемо најављене циљеве, нисмо успели да тамо успоставимо демократски режим, па зато сад морамо под хитно, како се то каже у Русији, да „променимо ципеле у ваздуху“, то јест преко ноћи да променимо став о Авганистану и смислимо нове циљеве, да бисмо образложили своје присуство у региону“, каже Оришак.

Наставак џихада

Он додаје да је амбасадор Авганистана у САД подржао нови план, а да су с друге стране, талибани јасно поручили да војска мора отићи, или ће наставити џихад.
„Није ми уопште јасно како ће нови Трампов план допринети смиривању тензија у земљи, и на који начин Американци планирају да посредују у преговорима званичног Кабула и талибана, о чему је говорио амерички државни секретар Рекс Тилерсон“, додаје Оришак.
С друге стране, Омар Несар из московског Центра за проучавање савременог Авганистана, оцењује да је новом стратегијом Доналд Трамп изневерио предизборна своја обећања.
„Трамп је током предизборне компаније говорио о повлачењу војске из Авганистана. Говорио је оно што су његови бирачи желели да чују — али тада још није био упознат са свим детаљима авганистанског проблема. Након што  је ступио на дужност председника, надлежни су му веома брзо објаснили који су интереси САД у региону, па је и председник преиспитао свој став“, каже Несар.

Притисци и на суседни Пакистан

Према речима Михаила Оришка, у воду су пале наде да ће амерички војници у догледно време напустити Авганистан.
„Кад је Обама својевремено најавио повлачење трупа из Авганистана, имали смо утисак да ће до тога доћи у догледној будућности. Али, по свему судећи, Американци немају намеру да напусте ову земљу. Мислим да ће америчка војска остати у Авганистану најмање до краја Трамповог мандата.“
Омар Несар каже да ће последице Трампових нових планова за Авганистан бити фаталне по регион.
„Суштина нове стратегије је наставак рата. Бесмислено је очекивати да ће се у наредних неколико година ситуација у Авганистану стабилизовати. Осим тога, Трамп планира и да појача притисак на Пакистан, што може додатно да закомпликује ситуацију, јер Исламабад неће попустити. Нова америчка стратегија није ни негативна ни позитивна — Трамп је једноставно морао да дâ неку изјаву о Авганистану како би придобио подршку одређеног дела политичког естаблишмента. Што се тиче самог региона, мисли да се апсолутно ништа суштински неће променити“, каже Несар.
Иначе, и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поздравио је објаву америчког председника Доналда Трампа да ће Вашингтон послати додатне војне снаге у Авганистан.
Столтенберг је уједно подсетио да НАТО у Авганистану већ има 12 хиљада војника, и нагласио да је чак 15 земаља обећало да ће у ту земљу послати додатни контингент трупа.
Прочитајте ОВДЕ када је то САД бацио на Авганистан највећу ненуклеарну бомбу?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчке трупе у Авганистану. 

Бонус видео

Јако поучно и дирљиво, кратко, исповест британског војника о грозотама које је проживео током свог боравка у Авганистану и након повратка из њега.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА