Најновије

ДИПЛОМАТЕ У ШОКУ: Цела амбасада се повлачи само пред рат!

Дан после повлачења запослених у амбасади Србије у Скопљу, јавност је остала ускраћена за детаље околности под којима је Београд повукао тако драстичан дипломатски потез. Власти у Скопљу демантују да си имале обавештајних активности према српским институцијама и званичницима.

Српска амбасада у Македонији (Фото: Јутјуб/Принтскрин)

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да се ради о поруци да Београд зна шта се Македонија договара и шта се договорила. О дипломатском инциденту између Србије и Македоније сутра, тачно у подне, телефоном ће разговарати председник Александар Вучић и премијер Македоније Зоран Заев.
Дан пошто је кључ у браву стављен на врата српске амбасаде у Скопљу јер је Македонија, тврде српске власти, офанзивно деловала према Србији, стиже званични деманти.
"Македонска влада није прислушкивала српске институције и званичнике. Нити смо имали намеру, нити смо дали налог за прислушкивање", рекао је министар спољних послова Македоније Никола Димитров.
То што су Македонци радили - пријатељи не раде, понавља министар спољних послова Србије: "Неће бити лако ни властима у Македонији да знају да ми знамо за све то што се дешавало, а у шта је укључен страни фактор. Ми знамо све шта су одлучили, шта раде и шта ће радити".
Ипак, зарад мира и стабилности, српске власти већ следеће недеље враћају део запослених у амбасади, у септембру и амбасадорку. То поздравља заменик Зорана Заева и тврди неће бити исхитрених закључака македонске Владе.
"Нећемо брзати ни са каквим одлукама у том правцу, чекаћемо да добијемо све детаље у односу на то питање. Важно је да две стране имају позитивну вољу да се ствари врате у уобичајене односе", рекао је Бујар Османи, заменик премијера Македоније.
Док се не врате, Срби који живе у Македонији, али и они који летују у Грчкој, на тлу Македоније остали су без заштите сопствене земље. Министарство спољних послова позива их да се у случају незгоде или било какве помоћи, обрате Конзуларном одељењу у Београду, да грађани, кажу, не би трпели због политичких потеза. Овај јучерашњи, дипломатску струку оставио је у чуду. Не би им било ништа необично да је из Скопља повучена само амбасадорка.
"Ја нисам чуо, осим у кризним ситуацијама, да се повуче цела амбасада. Те кризне ситуације су ивица конфликта, рата. Ја у својој каријери и читајући о томе, нисам чуо да неко повуче целу амбасаду све до вратара", каже Радомир Диклић, бивши амбасадор Србије.

Македонски медији шале се на рачун таблоида у Србији

Српски медији тврде да знају зашто - да су "македонске службе пратиле и застрашивале дипломате из Србије", да су прислушкивали и самог Вучића, те да је "Заев овим објавио рат Србији". С друге стране подсмех македонских медија, на наслове одговарају насловом "Једном и ми њих да шпијунирамо". То се, тврде српски таблоиди, ради у сарадњи са западним службама.
И Запад и Исток боре се за геополитичке сфере утицаја, Македонија је сигурно једна од њих, каже бивши шеф БИА Андреја Савић.
На питање да ли се тај утицај спољних фактора врши преко обавештајних служби каже:
"Како да не! То је један од најзначајнијих инструмената спољнополитичког деловања. Уобичајено је да су кључни инструменти у остваривању стратешких, политичких приоритета - медијски простор, дипломатија и обавештајне заједнице", наводи Савић.
Тук на лук - могао би да буде један од инструмената у сфери дипломатије. Уколико Македонија гласа за пријем Косова у УНЕСКО, следећи став већине чланица ЕУ, по том истом ставу могла би да поступи и Србија и поништи ранију одлуку и Македонију призна као "бившу југословенску републику". 
Прочитајте ОВДЕ какав је став српског државног врха пред састанак с Македонијом?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли су Србија и Македонија на ивици сукоба?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА