Најновије

ОРУЖЈЕ ОД КОЈЕГ НАТО ПОДИЛАЗИ ЈЕЗА: Руске хиперсоничне ракете разбијају стубове америчке поморске доктрине! (ВИДЕО)

Руски топ-тајни “Циркон” – хиперсоничне ракете вероватно ће променити равнотежу снага на мору, пише дописник РИА Новости Андреи Станавов, подсећајући да је пре тачно 55 година совјетска К-10С суперсонична ракета са нуклеарном главом, узнемирила команданте НАТО-а.

"Циркон" (Фото: РИА)

Руски “Циркон” представља маневришући хиперсонички пројектил, који може америчку стратешку морнаричку доктрину окренути наопачке, наглашава дописник РИА Новости Андреи Станавов.
Тачно пре 55 година, СССР је успешно тестирао своју суперсоничну нуклеарну противбродну ракету К-10С (НАТО ознака: АС-2 Кипер).
“Стварање нове класе оружја радикално је променило равнотежу снага на мору”, присетио се Станавов. “Амерички носачи авиона су престали да буду неуништива офанзивна сила и претворени у високо рањиве циљеве великог обима”.
Новинар је обратио пажњу на чињеницу да је Совјетски Савез одабрао тактику асиметричног одговора на нове војне изазове. Правни наследник СССР-а, Русија, наставља да се придржава исте стратегије.
Док руске крстареће ракете “Оникс” и “Гранит” очигледно иду на нерве командантима САД-а и НАТО-а, будућа хиперсонична “Циркон” ракета може постати ноћна мора за поморске снаге потенцијалног непријатеља, додао је он.
Тестирања тајног пројекта 3М22 Циркон (НАТО ознака: СС-Н-33) врше се од 2016. године.
Новинар је истакао да се тешко може наћи информација о тајном оружју.
“Једино је познато да, према неким проценама, ракета може достићи фантастичне брзине од 10 маха, што значи да може да путује скоро 3,5 километара у секунди”, истакао је Станавов.
Што је још важније, изванредна брзина “Циркона” чини га скоро неухватљивим за савремене системе ракетне одбране инсталиране на носачима авиона.
“Чак и познати амерички вишенаменски морнарички борбени систем Аегис, са ракетама СМ-2, пактично је немоћан”, нагласио је новинар.
Суштина је да време реакције Аегиса износи око 8-10 секунди. Чак и са брзином од 2 километра у секунди, “Циркон” ће у овом временском периоду прећи растојање од 20 километара. Према томе, много хваљени амерички систем противракетне одбране неће имати шансе да га открије и уништи.
Према речима Адмирала Вјачеслава Попова, руског војног експерта и бившег команданта Северне флоте, стварање хиперсоничног оружја је важан корак у развоју ракетне индустрије. Попов сматра да ће то имати озбиљан утицај на равнотежу моћи на мору.
“Ово оружје ће значајно повећати одбрамбене и офанзивне способности стране која га поседује”, рекао је Попов за РИА Новости. “Тренутно нема средстава за супротстављање хиперсоничним пројектилима, али сигуран сам да ће се једног дана и то пронаћи.”
Очекује се да ће руска морнарица примити ново оружје у наредним годинама – до 2018-2020. Нуклеарне подморнице класе “Јасен” и “Хаски”, борбене крстарице Адмирал Накхимов и Петар Велики, као и носач авиона Адмирал Кузњецов, требало би да буду опремљени пројектилима “Циркон”.
Поред тога, нове хиперсоничне ракете могле би се користити на “Бастион” обалским одбрамбеним ракетним системима и на војним авионима.
Амерички аналитичари су више пута упозоравали да би “Циркон” могао представљати значајан изазов америчким носачима авиона.
“Русија је 3. јуна тврдила да је успешно тестирала хиперсоничну ракету “Циркон”, са пријављеном брзином од 4.600 километара на сат”, написао је Себастиан Роблин из “Националног интереса” у јуну 2017. године.
Иван Коновалов, директор Центра за политичко истраживање, потврђује да је “Циркон” заслужио да се назове “стратешком ракетом”.
“Једно лансирање на неки начин би могло бити пресретнуто, али ако их има 10 – нема шансе за одбрану”, рекао је Коновалов за РИА Новости.
“Сигуран сам да је стварање ове ракете дошло као потпуно изненађење нашем потенцијалном противнику и присилио га да прилагоди планове за војно распоређивање својих флота. Они ће сигурно тражити “противотров”, али за сада тако нешто не постоји”, нагласио је стручњак.
Руско наоружање кључно у биткама против терориста. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: balkanbreakingnews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА