Најновије

БРИТАНЦИ ЗНАЈУ: Савет грађанима да одмах напусте С. Кореју, рат почиње …

Бивши морнарички шеф, адмирал Лорд Вест је упозорио да је ситуација између Јужне и Северне Кореје постала толико критична да би британска влада требала да изда директне наредбе за евакуацију корејског полустрва по хитном поступку.

Ким Џонг ун (Фото: rodong-sinmun)

Express.co.uk извештава: Он је додао да постоји “реалан ризик“ да тренутно супротстављање између Северне Кореје и САД-а може ескалирати у стваран сукоб, што би резултирало разменом нуклеарног оружја са “катастрофалним“ последицама за регион.
Лорд Вест је рекао да би саветовање британским држављанима да напусте ово полуострво и билизину Јапана послало поруку међународној заједници да морају да делују како би спречили избијање рата.
“Када почнете да дајете савете вашим држављанима, људи почињу да обраћају пажњу, и можда ће Кина и неки други рећи “О Боже, ово је стварно озбиљно“,“ рекао је он за Broadcasting House са BBC радиа 4.
Тренутно Инострана канцеларија за путовања и за Јужну и за Северну Кореју истиче да тензије “остају високе“ након најновијих нуклеарних и ракетних тестова Севера, али не саветује Британцима да напусте полуострво.
Међутим, Лорд Вест је рекао да он страхује да су шансе за избијање конфликта у региону сада веће него у било ком тренутку још од краја Корејског рата 1952. године.
“Изузетно је забрињавајуће. Мислим да постоји реалан ризик да се деси нешто,“ рекао је он.
“Резултати би били катастрофални. Било би на стотине хиљада, ако не и милиони, мртвих, и да, коначно би нас увукли у то.“
“Мислим да наша нација не би била подложна нуклеарном нападу. Мислим да би било које нуклеро оружје било ограничено на два или три, али то је довољно да изазове апсолутну штету јер нуклеарно оружје би требало да буде ратно оружје. Оно је то, по мом мишљењу, да би рат учинило незамисливим.“
Најновији раст тензија је уследио након обелодањивања да су амерички обавештајни аналитичари закључили да су Севернокорејци развили нуклеарну бојеву главу која је довољно мала да се може уклопити на балистичку ракету која би се могла користити за напад на копно САД-а.
То је подстакло председника Доналда Трампа да изда низ стратешких упозорења да ће САД осути паљбу на Северну Кореју ако настави са својим претњама.
Пјонгјанг је одговорио објављивањем планова за тестирање ракета у воде око америчкке пацифичке острвске територије Гуам, где су смештени амерички стратешки бомбардери.
Какве завере кује Вашингтон уочи председничких избора у Русији? Хоће ли се и на који начин САД умешати у руске изборе прочитајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пропагандни филм Северне Кореје: Трамп на гробљу, Пенс у пламену...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА