Најновије

СКУПШТИНА ОМОГУЋИЛА КУПОВИНУ ЗЕМЉИШТА СТРАНЦИМА: Ево под којим условима (ВИДЕО)

Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима из земаља ЕУ oмогућити куповину земљишта.

Илустрација (Фото: Синхуа)

За измене закона, које предвиђају услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини, гласало је 132 посланика, а против је 13. Да би странац држваљанин земље ЕУ могао да купи земљу мора да има бар 10 година пребивалиште у Србији, односно у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи земљу, да га обрађује најмање три године, мора да има регистровано пољопривредно газдинство, машине и опрему да би обављао пољопривредну производњу. Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини.
Измене закон ступиће на снагу наредног дана од дана објављивања у "Службеном гласнику", а почеће да се примењује од 1. септембра. Тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању. Наиме, било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби ССП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта. Како је утврђено, измене закона се не примењују у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима. Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини. Право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије. Комисију образују заједнички министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија. Министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија споразумно прописују услове, рок, начин и поступак права прече куповине.
Друге земље су се избориле у преговорима о придруживању за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ. Расправа је протекла у жестоким нападима опозиције на овај предлог. Опозиција је захтевала да на снази остане забрана продаје земље странцима што власт није прихватила. Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да власт манипулише да се изменама спречава продаја земље и да је предходно решење предвиђало забрану продаје земље странцима а да су напредњаци то сада омогућили. Посланик СРС Зоран Красић рекао је да је продаја земљишта неуставна. Председник "Доста је било" рекао је да је СНС овим предао земљу странцима. Како је министар Недимовић гутао кнедле током говора Милорада Мирчића погледајте ОВДЕ. Извор: Агенције/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ о продаји земље странцима.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА