Најновије

ВУЧИЋ: Захвални смо Америци јер подржава европски пут Србије

САД снажно подржавају европске интеграције Србије, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са америчким сенатором Роном Џонсоном у Вили "Мир". Знам колико је Вучић забринут за људе у Србији и за регионалну стабилност и да показује храброст и вођство, који су потребни, рекао је Џонсон. Вучић истиче да ће се држава Србија борити за наше људе за које мисли да су невини, као што је случај са Богданом Митровићем, који је у понедељак ухапшен у Сувој Реци.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању медијима у Вили "Мир" рекао да је на  састанку са америчким сенатором Роном Џонсоном углавном разговарао о економији, али и да су имали отворене разговоре о свим важним политичким питањима.
"Сенатор Џонсон је упознат са свим мерама које смо предузимали у претходне четири године и са оним што је данас Ај-Би-Ем саопштио – да је Србија светски лидер по броју отворених радних места у 2016. години, посматрано према броју становника, и о многим другим стварима", рекао је Вучић.
Вучић је истакао да је Џонсон иначе одличан познавалац стања српске економије и свих мера које Србија предузима у тој области.
"Америчке инвеститоре, као и европске, уосталом, интересује мир и стабилност, али посебно владавина права, транспарентност и борба против корупције", каже председник Србије.
Истакао је да су разговарали отворено о свим политичким питањима, између осталог и о Косову и Метохији.
"Ништа не кријемо. Једна од битних ствари је и КиМ, интерни дијалог који се води у Србији, дијалог са представницима из Приштине и како и на који начин да разумно, сви заједно на простору Западног Балкана приступимо решавању проблема. Ти разговори нису лаки за нас унутар наше земље, а камоли у разговорима са међународном заједницом, јер је највећи број земаља признао независност Косова", рекао је Вучић.
Према његовим речима, ми гледамо да у тим оквирима сачувамо своје интересе и унапређујемо пријатељство две земље и да будућност Србије не оптерећујемо ониме за шта смо и ми криви у Београду и неки у Приштини, а за то нисмо сносили никакве политичке консеквенце.
Он је подсетио и да САД снажно подржавају европске интеграције Србије.

Позив Трампу и Пенсу да посете Србију 

Изјавио је да је искористио састанак са америчким сенатором Роном Џонсоном да га замоли да пренесе позив председнику САД Доналду Трампу и потпредседнику САД Мајку Пенсу да посете Србију.
"Урадићу то и званично, и ускоро у Њујорку и званичним писмом, упутићу позив председнику и потпредседнику САД да посете Србију", рекао је Вучић.
Навео је да од председника Џералда Форда ниједан амерички председник није посетио у међувремену нашу земљу и изразио уверење да би грађани Србије били почаствовани када би Трамп и Пенс дошли.
Нагласио је да су то за сада само његове жеље и да то нико још није прихватио, нити рекао да је завршена ствар.
"То су моје жеље, али ви знате да сам досадан као стеница, тако да ћу наставити да инсистирам на томе, а то сам до сада успевао", рекао је Вучић.

Џонсон: Србија значајна за регионални мир

Дошао сам у Београд, јер сам схватио да је Вучићево вођство од кључног значаја и да је Србија од великог значаја за регионални мир и стабилност, изјавио је амерички сенатор.
"Знам колико је Вучић забринут за људе у Србији и за регионалну стабилност и да показује храброст и вођство, који су потребни, за шта имам само похвале", рекао је Џонсон на заједничкој прес-конференцији.
Републикански сенатор је, међутим, истакао и да се нада да ће, како јe рекао, "грађани Србије схватити да њихова економска безбедност и просперитет леже уз западне демократије и тржишну привреду".
"Мислим да председник САД Доналд Трамп и потпредседник Мајк Пенс мисле исто као и ја да је на нама будућност, која је дивна и која ће се десити ако доносимо добре одлуке. Чека нас безбедан и просперитетан свет у којем је од кључног значаја Вучић", поручио је Џонсон.
Истакао је да, иако има веома густ распоред, дошао је у посету Србији због важности Србије.
"Разговарали смо о универзалној ствари коју желе људи – а то су безбедност и просперитет", навео је Џонсон.

Џонсон: Без имунитета за Центар у Нишу; Вучић: Одлука на нама

Рон Џонсон је изјавио да се нада да ће се председник Вучић и Србија супротставити свим покушајима да се да дипломатски имунитет Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, док је Вучић поручио да Србија доноси одлуке у складу са својим интересима.
Одговарајући на питања новинара, након састанка са председником Вучићем, како види Хуманитарни центар у Нишу, Џонсон је навео да давање имунитета том центру не би било у најбољем интересу људи у Србији у смислу изградње привреде и страних улагања.
"Да би капитал овамо дошао, потребно вам је што мање корупције и владавина права, као и индикације да се држава заиста креће ка тржишном капитализму и стабилности, а, нажалост, председник Русије Владимир Путин демонстрира супротно", рекао је Џонсон.
Председник Србије је, надовезујући се на Џонсонове речи, поручио да Србија одлуке доноси у скаду са својим интересима, истичући да нисмо били изложени никаквој врсти агресије тим поводом.
"У складу са интересима независне и стабилне Србије, доносићемо одлуке", подвукао је Вучић.
Он је захвалио Џонсону на искрености и отворености и додао да је републикански сенатор увек био такав, као што је таква и наша позиција.
Како је рекао, око Косова и Метохије имамо различите ставове, али увек можемо да разговарамо о томе на отворен и поштен начин.
"Ма како то било тешко за нас, то је лековито за наше друштво и мислим да је добро да наши амерички пријатељи желе да чују наше ставове и мишљење", назначио је Вучић.
Говорећи о томе како се у Вашингтону гледа на утицај Русије у Србији, Џонсон је рекао да би волео да је Русија "пријатељски ривал" Сједињених Држава и западне цивилизације, док, с друге стране, "имамо ситуацију да смо постали неки непријатељи".
Како је рекао, после распада СССР-а, постојала је јако добра прилика да раде заједно за бенефит свих људи, те да су САД спремне да буду пријатељ, а не ривал Русији, али да је на руском председнику Владимиру Путину да донесе одлуку.
"Ми радимо на томе да очврснемо своју одлучност и да сви у Русији схвате да ћемо се супротставити малтретирању и агресији", рекао је Џонсон.

Вучић: Борићемо се за наше људе, него шта

Вучић је истакао да ће се држава Србија борити за наше људе за које мисли да су невини, као што је случај са Богданом Митровићем, који је у понедељак ухапшен у Сувој Реци.
Вучић је, након разговора са америчким сенатором Роном Џонсоном, рекао да ће се држава бринути за Митровића и о њему, јер му се чини да иза хапшења стоји политика.
"Проверавали смо у нашим архивама да ли постоји могућност да је учинио нешто лоше, а нема ни благих назнака. Плашим се да се иза тога крије покушај неких страна да се спречи свака врста дијалога, и утиче на њихову унутрашњу сцену", рекао је он.
"Да ли ћемо се борити за наше људе за које мислимо да су невини – хоћемо, него шта", поручио је председник и додао да треба сачекати да чујемо, у наредним данима, нешто више о томе шта се евентуално Митровићу ставља на терет.
Указао је, међутим, да увек испаштају породице тих људи.
На питање да прокоментарише то што није уследила реакција из ЕУ на то хапшење, онако како је Брисел реаговао на хапшење Харадинаја, Вучић је рекао да свако треба да ради за себе и да очекује да ће Унија уложити много напора да се стабилизује ситуација на Балкану.
Пренео је да је из разговора са потпредседником САД Мајком Пенсом, приликом посете Вашингтону, као и са сенатором Џонсоном, видео да САД сматрају Балкан, ма колико мали били, делом света и важним местом у којем мора да се сачувају мир и стабилност.

Вучић: Пред странцима никад лоше ни о коме из Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да пред страним званичницима и у разговору са њима никада не говори лоше о Србији, па ни о својим политичким противницима, који, како је приметио, изговарају страшне ствари, па то неће учинити ни сада.
"Пред нашим страним гостима, за разлику од неких других, никада не одговарам њима, нити ћу", рекао је Вучић одговарајући на питања у вези са изјавом бившег омбудсмана и председника ПСГ Саше Јанковића о неприличном понашању на његовом гробу.
"Одговорићу им у нашој, 'српској арени', и имам шта да им кажем", најавио је.
"О Србији пред странцима никада ништа лоше не говорим, па ни о онима који такве страшне ствари изговоре", рекао је председник Вучић.
Од Београда се захтева да раскине уговор о слободној трговини са Москвом, да се прекине са сваком војном сарадњом и да се Србија придружи санкцијама ЕУ Руској Федерацији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Србија неће бити слабија, већ ће бити снажнија
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА