Најновије

МИНИСТРИ СЛОЖНИ: Србија неће дозволити да Младић умре у Хагу!

Министри поручују да Србија треба да обезбеди гаранције за лечење бившег команданта Војске Републике Српске, будући да му је живот заиста угрожен.

Ратко Младић (Фото: Синхуа)

Наиме, Министарство правде ће подржати предлог браниоца да се Ратку Младићу, уколико је то потребно, одреди привремено пуштање на слободу ради лечења у Србији. Додаје се да ће Влада за сваког грађанина Трибуналу дати потребне гаранције које се траже у таквим случајевима, у складу са захтевом и законским процедурама.
Александар Вулин, министар одбране Србије и лидер Покрета социјалиста наводи да Србија свакако треба да да гаранције.
- Сваки држављанин републике Србије има право на нашу бригу и заштиту. Број Срба који су умрли у Хашком трибуналу без сумње упозорава на потребу да се обрати већа пажња - поручио је министар војни.
Са Вулином се слаже и његов колега из Владе Александар Антић, министар рударства и енергетике и потпредседник Социјалистичке партије Србије, који је поручио да ће он на седници Владе гласати за тај предлог.
- Принципијелно подржавам предлог да држава Србија пружи гаранције за лечење Ратка Младића у Србији и ако тај предлог буде основан и формализован, ја ћу на седници Владе за њега гласати. Србија је и у ранијим случајевима пружала гаранције за долазак хашких оптуженика у земљу, не прејудицирајући ток суђења, нити њихову евентуалну одговорност - казао је он и додао да Србија у пуној мери сарађује са Хагом.
- Задатак наше државе је да својим грађанима максимално помогне у правним поступцима у иностранству и не видим разлику између случаја Ратка Младића и неких претходних. Србија у пуној мери сарађује са Трибуналом у Хагу, она је демократска и одговорна држава која испуњава своје међународне обавезе, тако да не би било никаквог разлога да се евентуалним гаранцијама које би пружила у случају Ратка Младића не изађе у сусрет - закључио је Антић.
Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе и Антићев страначки друг, наводи да су ова питања пре свега хуманитарног карактера.
- Оваква питања су пре свега хуманитарног карактера и тичу се елементарне етике коју баштини свака држава која држи до правне и сваке друге заштите својих грађана или сународника. Дакле, питања ове врсте не треба сагледавати ад персонам - казао је  министар Ружић.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и функционерка Српске напредне странке, сагласна је са својим колегама када су у питању гаранције за лечење Ратка Младића у Србији.
- Апсолутно да. Треба дати гаранције - казала је Михајловићева.
Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, каже да држава сваком грађанину треба да пружи помоћ.
- Сматрам да изнад свега увек морамо да будемо хумани. Држава Србија помаже и пружа помоћ свим својим грађанима без изузетка, али истовремено и грађанима других земаља којима је таква помоћ потребна - рекао је он.

Живот му виси о концу

Подсетимо, здравствено стање генерала Ратка Младића, коме се суди у Хагу, веома је тешко и живот му виси о концу. Његов син Дарко Младић је  изјавио да се његов отац бори за живот у Хагу, да се симптоми болести из дана у дан погоршавају и да га Хашки трибунал свесно пушта да умре у затворској ћелији.
- Он је болестан, али нико ништа не предузима. Бојимо се сви за њега и његов живот - поручио је он. Како је рекао, његов отац Ратко све стоички подноси и не жали се.
- Као прави војник, све подноси мирно и на ногама. Бори се до последњег даха. У разговорима које водимо жели да зна само да ли му је породица здрава и да нас види. То је све што тражи - рекао је син генерала Младића.
Шешеља враћају у Хаг на крсну славу СРС-а?! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

До сада невиђене фотографије српских оптуженика Хашког трибунала
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА