Најновије

БОЖОВИЋ: Ево зашто је подигнута бука са твитом Сергеја Трифуновића!

- У твиту Сергеја Трифуновића се Вучић не помиње, а ствар је исфабрикована као да га има, јер некима у медијима је дозвољено да чине шта им падне напамет, каже професор Ратко Божовић, социолог културе.

Социолог Ратко Божовић (Фото: Јутјуб)

Оптужбе су кулминирале у понедељак када је објављен снимак градоначелника Суботице из СНС-а, који је претио свом страначком колеги. Тада је твит глумца Сергеја Трифуновића, после месец дана, постао разлог да се Саша Јанковић у медијима оптужи за позивање на убиство председника Србије.
Ратко Божовић каже да зна колико је Сергеј Трифуновић везан да се помогне деци и да је његову реакцију разумео као емоционалну.
"Једна афера мења другу, сећате се државног удара, па онда стотину измишљених ствари. Овде је исфабриковано у односу на глумца и Јанковића. Требало је причу о Лабану ставити у други план и каква се власт успоставља и ко све може бити председник, да би се то ставило у други план и подредило некој причи, ајмо сад да извучемо причу која се догодила пре мсец дана, да том причом затрпамо нашу бруку и срамоту", рекао је Божовић.
Он сматра да се медији неадекватно односе према грађанима, који, како каже, нису глупи, и знају да је то за потребе дневне политике.
"Имамо самопревару и превару, то се дешава, преко таблоида се долази на власт, али се тако и одржава на власти. То тако ни Нушић ни Стерија нису описали, они би рекли ово није могуће, а то што није могуће и коректно код нас је могуће. Све је то произвело страховладу, људи су у страху. Они који владају посредством страха не заслужују да владају", наводи Божовић
Професорка новинарства Неда Тодоровић наводи да је Сергеј Трифуновић објаснио шта је хтео да каже, али у новинама с малим тиражом. Она истиче да постоји "неколико острваца квалитетних медија", где можете да чујете другу страну.
"Ми новинаре учимо шта је задатак, а то није да воде политику, да суде пре суђења, већ да пишу о чињеницама у интересу грађана, да чују две стране и још неко независно тело. Тога сад више скоро и да нема. Нема више ауторског новинарства, нико није направио име као што смо то имали раније. Чињенице нису важне, важно је да надувамо догађај, неки скандал за политичке потребе. Ово више није новинарство, само мало часописа који су остали усамљени", рекла је Тодоровић.
Коментаришући претње градоначелника Суботице свом страначком колеги из СНС-а, Божовић је рекао да нема разлога за шок, јер смо, како тврди, огуглали на оно што се дешава у јавности.
"Ово је глувонемо стање, кад немате критичку јавност која казује шта јесте онда имате спиновање, самопревару и превару, то је део друштва у коме владају хаос, насиље и безакоње. То је парадигма онога што се нама догађа и шта нам се догодило, изгледа да нема разлога за оптимизам", каже Божовић.
Професорка Неда Тодоровић каже да ће се епилог те свађе десити унутар странке и да ће се на томе све завршити. Оно што њу изненађује је реакција медија.
"Генерације се одгајају на навијачко-ријалити стварности, то је тај речник. Оно што медији даље раде и што мене погађа је таблоидиотизација на делу, то нам се дешава, сад медији конструишу причу која иде даље и оштрија је, задире у друге сфере. Новинар је пас чувар друштва од самовоље власти, он није булдог власти", наводи она.
Професорка сматра да ако ситуација с увредама градоначелника Суботице прође некажњено, то ће бити пример да човек може да се понаша како хоће "и да ће можда бити награђен".
На питање да ли има одговорности међу политичарима, Ратко Божовић одговара да се "суперего и морал налазе у странци" и да ће странка одлучити о свему.
"Ако сам неадекватан има да дам оставку. То говори које су личности присутне у јавном пољу, да ли су то луткице владајуће странке. Кад немате критичку јавност онда је све могуће и брзо се заборавља. Имамо странчаре, оне који су на власти, који су подржани и који су у предности, а други то нису. Имамо странчарску поделу, доминацију оних који су на власти и оне који су потцењени и испод њих. Овде влада страховлада", закључује Божовић.
Прочитајте ОВДЕ који је то функционер "прелетео" у СНС?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју Ратка Божовића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА