Најновије

ЈАНКОВИЋ: Са Вучићем ћу преговарати само о мирној предаји власти, уколико не "запали" Србију!

- У случају усвајања предложеног Закона о БИА, Србија више неће имати националну безбедност, већ ће се вратити на концепт државне безбедности и креирања "преторијанске гарде", која "одржава на власти једну странку", сматра председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић.

Саша Јанковић (Фото: Медија центар)

Он је изјавио да би "сваки стручан директор Агенције бежао од ситуације да сама Агенција утврђује безбедносну политику, безбедносне приоритете, стратегију и да за то опредељује ресурсе".
Агенција то не би требало да ради, то је посао неких других органа, то је део безбедносне политике земље, у коју морају да буду укључена министарства спољњих и унутрашњих послова, цивилни сектор и неке друге институције и институти, објаснио је Јанковић.
Као саговорник у серији интервјуа "Европа без рукавица", он је предвидео да би предложене законске промене отежале контролу, јер "не би било могуће упоредити легитимитет одлука БИА са одлукама других надлежних органа, пошто би Агенција сама себи прописивала и задатке и ресурсе и начин извршавања активности".
Позивајући се на Монтескјеа, који је у "Духу закона" писао о болестима друштва, Јанковић је указао да је једна болест када се закони не примењују, а друга, неизлечива, када се законима уносе погубна решења.
"Ово је тај случај, који формализује погубна решења за националну безбедност", тврди Јанковић, који се "боји да ћемо, после овога, морати да ресетујемо цео систем безбедности".

Полиција се ставља војсци на располагање, то је страшно

Он је, уз ограду да о томе постоје још непотврђене информације, поменуо и да направљен један споразум о сарадњи између војске и полиције, не наводећи изворе својих сазнања, али је оценио да је, "уколико је то тачно и уколико полиција ставља своје ресурсе на располагање Војсци Србије, то страшно".
Према речима Јанковића, мисије војске и полиције драстично се разликују, јер се војска бави непријатељима од којих брани Србију, а полиција се бави грађанима Србије, који некад оду са друге стране закона, али јој нису непријатељи.
Ако се те две организације споје у једну и помешају ресурсе, "једна једина последица настаје - грађани постају непријатељи", предочио је Јанковић и упозорио да "би, у том случају, наш систем безбедности постао највећа претња својим грађанима".
Он је објаснио да је сарадња војске и полиције дефинисана законом и да се тачно зна у којим ситуацијама војска може да преузме одређене послове унутар земље и како се та сарадња и формално и суштински одвија.
- Не смеју грађани Србије бити непријатељи нашег безбедносног система, нагласио је Јанковић, који сматра да, "у овом моменту, постоји огромна опасност и, нажалост, већ је у великој мери тако, да највећа претња грађанима Србије долази од њихове државе".
Он каже да се зато мора затражити јасан одговор у вези са овом незваничном информацијом, као и њеној "могућој позадини".

Странци се све више фокусирају на владавину права

Јанковић је, осврћући се на разговор са америчким сенатором Роном Џонсоном, пренео да су госта из САД занимали ставови ПСГ о унутрашњим, регионалним и међународним питањима, а посебно га је интересовала слобода медија.
"Питао ме је колико сам времена био на РТС, у информативном програму, након председничких избора. И није ми било тешко да се сетим - ниједном", подсетио је Јанковић.
Он са сенатором није разговарао о руско-српским односима, мада мисли да статус руског хуманитарног центра у Нишу не би требало изједначавати са статусом НАТО представника у Србији, "јер су те две ствари неупоредиве".
Говорећи о смислу састанака са западним диломатама, Јанковић је констатовао да, "без размена мишљења и разговора, не може да се води политика, али да истовремено нема више претераног смисла понављати ствари које су готово очигледне".
Страни представници и дипломате морају да поштују елементарне норме и, у том смислу, изричу куртоазне дипломатске оцене, рекао је он, али је приметио да се у последње време "све више фокусирају на владавину права, поштовање људских права, као и аутентичну изградњу поверења у региону".

Није добро да Мекалистер посећује централу СНС

Јанковић тврди да није коректно тумачење како "није нашао за сходно да разговара са Мекалистером", пошто је јасно назначио да има унапред испланиране обавезе, објашњавајући да не прави разлику између америчких и представника Европске уније и да их сматра савезницима.
Да је био у Београду, он би Мекалистеру пренео да није добро да, као известилац Европског парламента, истовремено посећује филијалу СНС на Новом Београду и позива их на завршницу изборне кампање његове ЦДУ, са којом је СНС партнер, пошто "то није добро за перцепцију објективности".

Претње Лабана права слика власти у Србији

На питање зашто се умешао у сукоб функционера СНС у Суботици, Јанковић је узвратио да није реч о интерном сукобу и да је потпуно свеједно ко је жртва, јер се ради о насилничком, мафијашком понашању и речнику носилаца јавне функције.
"И то није изузетак, управо је то права слика власти у Србији", оценио је Јанковић и прецизирао да су унутарстраначки и лични односи у СНС потпуно небитни и да он и не зна ко је Владимир Половина, али "зна да градоначелник једног града не сме да се понаша мафијашки и да полиција не сме да задржава жртву, ма ко то био, већ мора да спроводи закон".

У политику нисам ушао да будем омиљен међу колегама

Упитан како је успео да за само неколико месеци перцепцију о себи преокрене у правцу оцена да је "деструктиван", "тежак за сарадњу", "неталентован за политику" и "лош политички тактичар", Јанковић је објаснио да у политику није ушао да би био "омиљен међу колегама политичарима, него да поврати легитимитет политици, ако је икако могуће".
Он је нагласио и да није на њему да процењује "да ли је толерантан и једноставан за сарадњу", већ да би о томе требало да причају они који су са њим сарађивали и који данас сарађују.
"Није нам циљ да покажемо како је ПСГ сјајан, а сви остали лоши, нити се развој друштва може заснивати на неполитичком принципу у смислу да не ваљају политичари и да нам нису потребне партије, али морамо да вратимо легитимитет политичком процесу, политичким странкама и политици", што се, према речима Јанковића, "може урадити принципијелношћу".

Раскид сарадње са ДС питање принципа

У одговору на питање да ли је свестан да је, после раскида ПСГ са ДС, лидер СНС могао да отвори шампањац, Јанковић каже да не мисли да је тако.
"Ми нисмо политички калкулисали да ли је та одлука за нас добра или лоша. То је било питање принципа и поштовања договореног, а то је да нема ни посредне, ни непосредне сарадње са Вучићем, уз слагање око поштовања демократских вредности", прецизирао је Јанковић.
Садашње стање не се може мењати тако што ће ПСГ бити "мање зло", рекао је Јанковић и поручио да ни он, ни колеге у Покрету, не желе да их грађани виде као мање зло и да зато раде оно у шта дубоко верују.
"Мало људи са старе политичке сцене мисли да радимо како треба, много људи који су изгубили поверење у политичке процесе мисли да управо радимо како треба. Видећемо ко је у праву", истакао је Јанковић.

Са Вучићем преговори само о мирној предаји власти

У  одговору на питање да ли прекид сарадње са ДС коначан, он каже да не жели да се бави партикуларним односима ПСГ и појединачних партија и напомиње да су "ствари постављене принципијелно".
"Онај ко сматра да је корисно о било којој теми сарађивати са Вучићем, не може сарађивати са Покретом", изричит је Јанковић, али допушта једну изнимку.
"Само једну тему изузимамо. Када дође моменат, преговараћемо, односно имаћемо дијалог са Вучићем о мирној предаји власти, зато што нико од нас не може да замисли Александра Вучића како каже 'изгубио сам изборе, видимо се у неком другом филму'", уверен је Јанковић.
Он се боји "да ћемо морати да доживимо тај моменат, када разговарамо како да Александар Вучић не запали Србију, као шахиста који жели да поруши све фигуре када види да губи партију", што ће бити "обавеза највишег ранга".

Прича о колонама наметнута манипулација власти

Говорећи о београдским изборима, сарадњи са Вуком Јеремићем и наступу опозиције, Јанковић је напоменуо да је "прича о колонама и заједничком или одвојеном наступу опозиције наметнута манипулација власти".
Он мисли да је за успех на изборима у Београду и "смену ове штетне и неподношљиве власти битно да ниједан глас грађана не буде изгубљен и да се сви заједно боримо за изборне услове".
Према речима Јанковића, важно је и постарати се да групације, које можда не могу да пређу цензус, а испуњавају два услова - вредносни и несарадње са Вучићем - не остану испод цензуса, како ти гласови не би били изгубљени.
"Друга ствар је да се унапред обавежемо, а став нашег Председништва о томе већ постоји, да ћемо оног међу нама коме грађани дају највише поверења, прихватити да даје тон политике за будућност. Дакле, не морамо бити у формалним коалицијама, али ако неко има већи легитимитет, већу подршку међу грађанима, треба да га подржимо у политичком раду, како би сменили ову власт", поручио је Јанковић.
"Ако би сви то договорили", рекао је Јанковић, "могли бисмо, не само да сменимо Вучића, већ бисмо и грађанима омогућили да изаберу да ли им се више свиђа приступ Покрета или Вука Јеремића или ДС или кога год".
Он истиче да може да сарађује постизборно и са ДС или било којом другом странком, уколико не сарађује са Вучићем и ако се креће у демократским вредносним оквирима.

Бојкот би био разлог да Вучић отвори шампањац

На питање о бојкоту избора, ако не буде фер и демократских услова изборне трке, Јанковић је одговорио да би то "био разлог да Вучић отвори шампањац" и да опозиција мора да се бори за изборне услове.
Упитан о сценарију да паралелно са београдским изборима буде расписан и референдум о Уставу, Јанковић упозорава да би то била врхунска манипулација, јер је Вучићу јасно да са "Весићем и Малијем не може да оствари резултат, па му је потребно да наметне неку сасвим другу причу, како би интересе два милиона људи подредио неком другом питању".

Ђилас ништа није нудио, јер није реч о политичкој пијаци

Поводом спекулација у вези са евентуалним учешћем Драгана Ђиласа на изборима у Београду, Јанковић каже да је са Ђиласом разговарао и да су у контакту, на исти начин на који је у контакту и са бројним другим људима на јавној сцени.
"Колико ја знам, он размишља о томе да ли ће се укључити у политички процес", рекао је Јанковић и поручио да је, као "партнер у оздрављењу државе и друштва Србије", добродошао "свако ко је аутентично, искрено, против начина на који Вучић упропашћава Србију и ко дели вредности ПСГ усмерене на изградњу владавине права, демократских институција, једнакости пред законом, европске будућности Србије и фер избора".
А да ли је Ђилас такав, то "зависи од њега и начина на који ће се понашати, ако одлучи да се врати у политику", рекао је Јанковић и нагласио да Ђиласу "ништа није нудио, јер није реч о политичкој пијаци" и да се он не бави политичком трговином.
"Причали смо о томе каква су чија размишљања, каква су наша размишљања, шта хоћемо. Оно што могу да кажем је да је он рекао да размишља шта да ради. Када буде знао, претпостављам да ћемо имати елелементе за даљу причу", закључио је Јанковић.
Прочитајте ОВДЕ какав је то рат у опозицији, и ко жели да сруши ДС?
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јанковић о Шутановцу, Уставу и унутрашњем дијалогу...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА