Најновије

КИТАРОВИЋ: ''За дом спремни'' је стари хрватски поздрав, али компромитован током усташких дана

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је "За дом спремни" стари хрватски поздрав који је компромитован за време усташких дана.

Колинда Грабар Китаровић (Фото: Синхуа)

Коментаришући чињеницу да је табла са усташким поздравом "За дом спремни" постављена на месту концентрационог логора у Јасеновцу, Китаровићева је рекла да није историчар, али да је њен став о томе јасан.
"Он је стари хрватски поздрав, али је нажалост компромитован за време усташких дана", рекла је хрватска председница у разговору за РТЛ, и додала да је њена примарна интенција била пијетет према једанаесторици младића који су изгубили свој живот бранећи Хрватску, преноси загребачки портал "Индекс".
Она је додала да питања око симбола деле хрватски народ. 
Председница Хрватске је потврдила у интервјуу за РТЛ да ће председник Србије Александар Вучић посетити Загреб и нагласила да ће разговарати о побољшању положаја Хрвата у Србији и о несталима, што је, како је рекла, хуманитарно питање.
’’Волела бих да се у Хрватској договоримо и да коначно поставимо неке стандарде, ако је могуће и законске оквире о свим симболима тоталитарних режима. То су једноставно питања која деле хрватски народ, а нама поделе у овом тренутку не требају ’’, навела је Китаровићева.
Како је оценила, превише се разговара о идеолошким, а мало о егзистенцијалним питањима.
Ветерани Хрватских одбрамбених снага (ХОС) открили су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, у фебруару прошле године спомен-обележје на којем је уклесан усташки поздрав "За дом спремни!".
Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора у Другом светском рату закључила је да је у Јасеновцу и Доњој Градини убијено више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.
Прочитајте ОВДЕ зашто су Хрвати разочарани са ЕУ?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако Колинда пева Томпсонову песму.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА