Најновије

КАТАСТРОФА У НАЈАВИ! Трамп озбиљно прети: Нуклеарком ћу збрисати Северну Кореју

Амерички председник Доналд Трамп запретио је у недељу увече да ће нуклеарном бомбом збрисати Северну Кореју.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Он је први пут јавно признао да САД разматрају напад атомским оружјем како би уништиле нуклеарни програм Северне Кореје и обуздале њеног лидера Ким Џонг Уна.

Стравичне последице

Након што је Ким у недељу ујутру тестирао хидрогенску бомбу, Трамп је грађане САД уверио да ће бранити америчку територију, као и своје савезнике.
- Сједињене Државе имају обавезу да бране своју територију, као и своје савезнике употребом свега што им је на располагању, од дипломатије, преко конвенционалног оружја, до нуклеарног арсенала - навео је Трамп у званичном саопштењу.
Спремност САД да баце нуклеарну бомбу на Северну Кореју потврдио је и амерички министар одбране Џејмс Матис.
- Било која претња територији САД, укључујући острво Гуам у Пацифику, или нашим савезницима Јужној Кореји и Јапану, наићи ће на жесток војни одговор, истовремено ефектан и застрашујући. Не желимо да тотално уништимо било коју земљу, па ни Северну Кореју, али имамо много опција да то урадимо - рекао је Матис и нагласио да је све те опције детаљно изложио председнику Трампу.
Након таквих изјава Беле куће, безбедносни аналитичари сматрају да је напад САД на Северну Кореју врло вероватан, али истичу да ће последице тога бити катастрофалне.
- Не страхује се само од тога да ће Пјонгјанг употребити своју нуклеарну бомбу у случају америчког напада. Проблем је у томе што би конвенционалне снаге Северне Кореје, попут артиљерије, извеле осветнички удар, не чак ни на САД у првом стадијуму, већ би напале Јужну Кореју или Јапан. Тај удар би могао да збрише десетине хиљада људи - навео је безбедносни аналитичар Чарлс Шубриџ.
Он објашњава да и Јужна Кореја и Јапан имају америчке противракетне системе, који су прецењени и који не могу да зауставе севернокорејске ракете уколико више од једне буду испаљене истовремено.
- Интерконтинентална балистичка ракета Северне Кореје са нуклеарном бојевом главом може да пробије амерички одбрамбени систем уколико буде испаљено више пројектила одједном. Вероватно би велики број ракета амерички штит могао да обори, али у ситуацији кад најмање један пројектил носи нуклеарну бојеву главу, то није довољно. Потребно је да само једна ракета прође и штета је непоправљива - каже Шубриџ.

Тачка кључања

Иначе, нове тензије на Корејском полуострву порасле су након што је Ким Џонг Ун у недељу извео шесту нуклеарну пробу, и то најјачу до сада. Она је изазвала земљотрес од чак 6,3 степена Рихтера. Он је објавио да је тестирао термонуклеарну, односно хидрогенску бомбу, која је много јача од обичне нуклеарне. Такође, саопштио је да ту бомбу може да носи интерконтинентална балистичка ракета, којој је територија САД у домету.
Та најновија нуклеарна проба само је додатно погоршала ситуацију. Наиме, Ким Џонг Ун је, откако је Трамп крајем јануара преузео дужност председника САД, извео низ тестова балистичких пројектила, који су разбеснели цео свет. Трамп је тако у више наврата претио да ће напасти Северну Кореју ако не прекине с провокацијама, па се након најновије претње страхује да ће он стварно и извести нуклеарни напад на Пјонгјанг.
Сви су блефирали да у Сирији нема војног решења па је на крају Русија показала како се то ради. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин- "Трамп није моја млада, а ја нисам његов младожења"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА