Најновије

ВУЈОВИЋ: Биће веће плате и пензије, још рачунамо колико (ВИДЕО)

Уредништво "Глобал маркета", званичне публикације коју издају ММФ и Светска банка, изабрало је Душана Вујовића за министра финансија године за централну и источну Европу.

Душан Вујовић (Фото: Јутјуб)

Награда долази у тренутку када у буџету има вишка новца, остварене су велике уштеде, али је раст привреде успорен.
"Много се говори о успоравању раста у овој години које је делом резултат непредвидивих и негативних утицаја пре свега у пољопривреди и делом у енергетици. Добра вест је што ће то следеће године бити компензирано, очекујемо да буде натрпосечан раст пољопривреде, као што је био и претходне године, посебно имајући у виду мере које се предузимају", рекао је Вујовић гостујући у Дневнику РТС-а.
Раст реалног и номиналног БДП-а до краја године биће, истиче, у оквиру онога што можемо да поднесемо, односно неће бити потребе за ревизијом било које буџетске величине.
"Реалан раст је био пројектован на три одсто, а ми очекујемо да буде изнад два одсто. Очекујем да ће номинални раст бити колико је планирано, пошто имамо мало већи раст цена. Очекујемо да ће сви агрегати бити на нивоу који је пројектован и да нећемо морати због тога да коригујемо ниједну ставку у буџету", рекао је Вујовић истичући да неће бити ревизије буџета.
У образложењу награде Уредништва "Глобал маркета" наводи се да је Вујовић у претходне три године, колико се налази на челу Министарства финансија, својим радом учинио изузетан допринос како би Србија изашла из рецесије на путу ка одрживом економском расту.
"У савременом свету чак и награде које су индивидуалне, резултат су тимског рада. Да није било мандата који су бирачи дали влади која је изабрана 2014, да влада на челу с Александром Вучићем није прихватила и створила да се политички програм дефинише и спроведе не би ни било шанса да га спроведемо. Ми смо искористили прилику, дефинисали добар програм и, што је најважније, истрајали у његовом спровођењу. Многе прилике раније нису биле искоришћене. Жртве које су поднете дале су свој резултат, а овде се оцењује резултат. Било је много програма који су добро дефинисани али се одустало у првој, другој години, отишло се у страну и они су пропали", рекао је министар.

Лекције из прошлости 

Вујовић је рекао да је морало да се штеди, јер када је преузео кормило у Министарству финансија као вршилац дужности у јулу 2014, било је пројектовано да ће нестати пара за финансирање буџета за 78 дана.
"Ми се налазимо сада у врло повољнијој позицији, имамо 120 милијарди изнад плана, имамо суфицит после осам месеци, скоро у свим месецима смо имали суфицит, што су невероватно добри резултати", рекао је Вујовић.
Истиче да је лекција из прошлости да треба пажљиво трошити, да буде "данас свима добро и одрживо на дуги рок". Лепо је поделити новац одмах, али треба имати основу да то буде одрживо, навео је министар финансија.
Извесно је да ће бити повећања плата и пензија, рекао је Вујовић и истакао да се на основу тзв. базног сценарија пажљиво рачуна колико ће то повећање бити.
"Да видимо колики је простор за повећање плата и пензија, да то остане у габаритима учешћа у БДП-у како је и планирано, и да се тиме практично крене у нови пораст који ће бити већи од стартне позиције у октобру 2014. када смо кренули у реформе", навео је министар.
Каже да је могуће да ће пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ до краја године. Наводи и да није добро да улазимо са суфицитом ове године, а да опет планирамо дефицит наредне године.
На питање да ли би новац из суфицита могао да се потроши на капиталне пројекте, Вујовић је рекао да средства нису ограничење, већ способност предузећа која изводе радове да то потроше.
"Ове године покрећемо низ допунских капиталних пројеката где ће се брже и лакше трошити средства, који треба да подстичу раст и на краћи и на средњи рок где припремају услове за бржи раст у будућности као што су пројекти подизања квалификација, подстицања дигиталне економије, списак пројеката којима покушавамо да подигнемо основу за бржи раст у будућности", закључио је Вујовић.
Шта ће се десити 5. октобра у Новом Саду прочитајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Задовољан сам радовима на коридорима, али може брже
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА