Најновије

АМЕРИКА У ХАОСУ: Масовне евакуације на Флориди, гувернер поручио људима да “агресивно штите” своје породице!

Ураган Ирма, највеће, 5. Категорије, погодио је данас карипске државе односећи 10 живота, а очекује се да ће се ускоро обрушити на Флориду, Порторико и Америчка Девичанска острва, где је председник САД Доналд Трамп прогласио вандредно стање, пише CBS News.

НАСА снимак Ирме (Фото: Јутјуб)

Грађанима се саветује да са собом понесу три галона воде по особи, што је довољно за три дана, готовину (јер банке и банкомати вероватно неће имати струју), документа, лекове, храну, батерије за телефон, батеријске лампе, ћебад и кутију прве помоћи. Такође је указано да не остављају кућне љубимце у својим домовима, већ да и њих поведу, пренео је USA Today.
Национални центар за урагане саопштио је да шансе да ће Ирма директно погодити Флориду расту, а то ће се догодити можда већ овог викенда.
На јужној Флориди у току су евакуације. Многи Флориђани су отишли у набавку хране и воде.
- Продамо робу и пре него што је искрцамо из камиона. Све што се дешава је лудо. Немамо ништа на инвентару и нема горива – каже Данијел Мајкл, менаџер гвожђарске радње на острву Ки Ларго.
Највећу забринутост изазива сам удар олује. Острво је око два метра изнад нивоа мора, а ударни талас Ирме има потенцијал да буде изнад три метра.
Гувернер Флориде Рик Скот отпутовао је јуче на архипелаг Флорида Киз, у чијем је склопу острво Ки Ларго.
- Сви Флориђани треба да ситуацију схвате озбиљно и да агресивно штите своје породице – поручио је Скот.
Влада процењује да је око 25.000 људи са Флориде већ евакуисано.
Флориђанка Елизабет Прието је први пут након 10 година напустила своју кућу.
- Уплашена сам. Никад нисам видела олују категорије 5. Видела сам 4. категорију, и не желим да будем овде – рекла је она.
Евакуисане су и болнице. Критични пацијенти премештени су на север.
Како је навео “Дејли мејл”, након јавног апела градоначелника Мајамија за хитну евакуацију, становници су почели масовно да беже – око 100.000 људи је кренуло на пут, што је највећа евакуација у том граду у последњих 12 година. Путеви су закрчени, продавнице празне, бензина нема.

Опустошене продавнице, Фото: Јутјуб Мајами Бич је обезбедио више од 60 станица за испумпавање воде, уколико Ирма потопи град. Градски званичници кажу, међутим, да ниједна пумпа неће спречити поплаву ако ураган директно погоди град у коме живи око 90.000 људи. Мајами Бич је око 90 цм изнад морског нивоа.
Градоначелник области Мајами-Дејд Карлос Гименес објавио је обавезну евакуацију из ударних зона. Он каже да нико не може да натера људе да напусте своје куће, али је указао да полиција и спасаваоци можда неће моћи доћи до људи у случају опасности.
- Застрашујуће је – каже Елајза Арнолд са јужне Флориде. – Све оно што се догодило Хјустону… Просто је ужасно. Надам се да ће сви бити безбедни.
Најјача олуја до сада на Атлантику формирала се након урагана Харви, који је опустошио југоисточну обалу Тексаса и делове Луизијане.
Прочитајте ОВДЕ које то још разорне олује стижу после Ирме?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАСА снимак урагана Ирма и предвиђање где ће најјаче ударити.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА