Најновије

ДОКТРИНА ГЕРАСИМОВ: Овако је Путин поразио Запад без испаљеног метка!

"Руски ботови гласно су подржали Доналда Трампа током кампање, којег су медији Кремља описали као слабог. Путин протерује америчке дипломате из Русије да би умањио опције за побољшање односа са администрацијом коју је желео да постави. Док Конгрес заузима оштрији став према Русији, многи медији објављују да је Путиново стављање карти на Трампа пропало. Збуњени? Само ако не разумете Герасимову доктрину", пише за лист "Политико" експерт за информационе ратове, Моли Мекју.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Саветница влада и политичких партија по питањима спољне политике и стратешких комуникација Моли К. Мекју радила је као саветница владе грузијског председника Микаела Сакашвилија од 2009. до 2013, а затим и бившег премијера Молдавије Влада Филата, током 2014. и 2015. године. Мекју је у ауторском тексту за лист Политико, изнела теорију о новој руској теорији хаоса у политичком рату, за коју каже да је "највероватније употребљена" на већини западних грађана.
- У фебруару 2013. генерал Валери Герасимов, руски шеф особља, објавио је артикал "Вредност науке у предвиђању". Он је узео тактике које су развили Совјети, стопио их војним стратегијама о тоталном рату, и изнедрио нову теорију о модерном ратовању. Изгледа више као хаковање противничког друштва уместо директног напада - пише Мекју, позивајући се на цитат из Герасимовог чланка "Правила рата су се променила. Улога невојних метода је порасла и у много случајева превазишла снагу оружја".
Према њеним речима, ради се о герилском приступу на свим фронтовима, а користе се хакери, медији, бизнисмени, цурење информација, лажне вести али и војска, а све је то постало могуће захваљујући интернету и друштвеним мрежама.
- Хаос је стратегија Кремља. Герасимов наводи да је циљ средина константног превирања и конфликта унутар непријатељске земље - каже Мекју. Да стратегија ради указују примери Грузије, Естоније и Литваније које наводи, које сада све имају странке са руским финансијским везама, што доводи до отворенији приступ тих земаља према Москви.
Ауторка тврди да је Русија годинама користила исту стратегију у Украјини, као и да је током протеста на Мајдану 2014. Кремљ подржао екстремисте на обе стране да би распалио конфликт и неометано преузео Крим и напраивио рат на истоку земље.
Међутим главна мета су Сједињене Америчке Државе, за коју знају да не могу да је победе у директном обрачуну, економски, војно и технолошки, због чега Руси стварају нова бојна поља. Циљ им, наводно, није да постану бољи од Америке, већ да Америку ослабе док не постану једнаки.
- Уз помоћ дезинформација преко друштвеним мрежа и хаковањем, Русија је добила значајну битку а да већина Американаца није ни знала да се битка водила. Изборни систем је срце најмоћније демократије на свету, а сада смо због Руса ухваћени у унутрашњој свађу око његовог легитимитета. Ратујемо против себе самих а непријатељ није испалио ни метак - пише Мекју.
Главна снага Герасимове доктрине је та што је тешко одупрети се непријатељу који се не види због чега је, тврди ауторка, Америка још у мраку, и нити се брани, нити напада. Погледајте ОВДЕ како су Руси погодили командни центар ИД. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа хибридни рат у Украјини:

Бонус видео

Овако је изгледала најјача руска нуклеарна бомба:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА