Најновије

ЈЕДЕТЕ ИХ СВАКИ ДАН, А ОТРОВНЕ СУ: Нисте ни свесни шта ове намирнице садрже!

Већина нас није свесна да се у храни коју свакодневно једемо крије и опасност, нарочито ако претерамо у конзумирању. Уз то, истраживања показују да намирнице из сопствене кухиње чешће могу да нам угрозе здравље него оброци у ресторанима.

Илустрација (Фото:pixabay.com)

Од заразе бактеријама до болести које могу настати ако претерамо с одређеном храном, стручњаци издвајају најопасније намирнице које у неким случајевима могу бити опасне по живот.

1. Кромпир

Гликоалкалоиди су хемијски спојеви који се налазе у биљкама, међу којима је и кромпир. Има их у лишћу кромпира, стабљикама и клицама, као и у плоду који је дуго стајао, поготово на светлу. Ови спојеви доводе до грчења, дијареје, главобоље, па чак и до коме и смрти. Процењује се да доза од три до шест милиграма по килограму телесне масе може бити смртна.

2. Мускатни орашчић

Сматра се да мускатни орашчић може изазвати халуцинације попут дроге. Шест грама овог орашчића може узроковати грчење мишића, а девет грама озбиљан напад.

3. Туна

Опасност од туне крије се у живи коју та риба апсорбује. Кад се нађе у телу, она може да оптерети бубреге или мозак. Америчка администрација за храну и лекове саветује да труднице и деца уопште не једу туну. Иако је опасност од тровања мала, ипак не ваља претеривати с дозама, па туну не треба јести више од два пута недељно.

4. Бадеми

Они слатки нису опасни, већ су то горки бадеми који садрже цијановодоничну киселину, па конзумирање само осам до 10 таквих бадема узрокује здравствене проблеме код одраслих, а може бити смртоносно за децу.

5. Индијски орах

Сирови индијски орах садржи супстанцу која се налази и у отровном бршљану. Треба знати да се ови орашасти плодови понекад продају као сирови, то јест нису пржени, међутим није сасвим тако јер су они кратко бланширани како би се уклонила ова опасна супстанца.

6. Парадајз

Није проблем у плоду, већ у лишћу парадајза које садржи токсичне алкалоиде. Такође, опасан је и зелен парадајз, који још није зрео, ако се једе сиров.

7. Семенке воћа

Јабуке, трешње, вишње, брескве и марелице у својим семенкама садрже опасну материју која у својој опни има цијановодоничну киселину. Сам назив који подсећа на цијанид указује на то да се са овим семенкама не треба шалити.

8. Мед

Ова врло здрава намирница има једну велику ману. Наиме, како се не би губили хранљиви састојци, мед не пролази процес пастеризације, па онај сиров може садржати опасан грејанотоксин. Због тога мед треба узимати код проверених произвођача. Јабуково сирће је једна велика "здрава" превара. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: shape.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Истина о сировој храни (Воће и поврће)
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА