Најновије

ВУЛИН: Ево шта је Вучић показао у Сарајеву

Посета председника Србије Александра Вучића Босни и Херцеговини била је прилика да председник покаже да је Србија фактор мира и стабилности на овом простору, оценио је данас министар одбране Александар Вулин.

Вулин (Фото: ЈуТјуб)

"Вучићева посета БиХ показала је још једном да председник Вучић има у себи способност правог државника који је у стању да обједини и уједини, и који је у стању да са својим саговорницима проналази оно што нас спаја", изјавио је министар одбране у Босанском Петровцу, где је присуствовао устоличењу епископа бихаћко-петровачког Сергија. Он је истакао да је Србија на тај начин показала колико јој је стало до мирне, сигурне и стабилне БИХ јер , како је указао, држави Србији не може ништа бити прече него да њени суседи буду сигурни, мирни и стабилни. Вулин је међутим напоменуо да га и даље брине што ни после две године још увек нисмо сазнали ко је покушао да убије Александра Вучића у Сребреници. "Мислим да, док су ти људи и инспиратори покушаја убиства Александра Вучића на слободи, не може нико да буде миран ни у БиХ ни у Србији. Ако су једном покушали такво зло зашто мислите да то неће покушати да ураде и други пут и према неком другом", сматра министар.

Србија ће увек бринути о Србима...

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да ће Влада Републике Србије и председник Србије увек ће бринути о свим Србима, без обзира на то где они живе - у Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској, Немачкој... "Увек ће знати да могу да уживају заштиту своје државе и свих највиших представника државе. Србија жели БиХ која поштује Републику Српску и сваког грађанина", поручио је министар одбране у Босанском Петровцу где је присуствовао устоличењу епископа бихаћко-петровачког Сергија. Држава Србија, као један од гаранта Дејтонског споразума, жели да БиХ буде стабилна, мирна, добра према свим својим грађанима, додао је Вулин и истакао да је за Србију Дејтонски споразум - споразум који је донео мир. Дејтонски споразум, како је нагласио, зато то не сме бити мењан без апсолутне сагласности сва три народа и свих земаља који су гаранти тог споразума. "Ми хоћемо мирну, слободну, сигурну БиХ која поштује своју Републику Српску и која поштује сваког свог грађанина", поновио је министар Вулин.

...али Срби на КиМ треба да одлучују о себи

Министар одбране Александар Вулин рекао је данас, поводом подршке Срба новој влади Рамуша Харадинаја, да нема другог начина да Срби на Косову и Метохији остану на Косову и Метохији него да преузму своју судбину у своје руке. Коментаришући формирање нове косовске владе, Вулин је навео да Срби на тај начин држе своју судбину у својим рукама. "Уосталом, је ли боље да зависе Срби од Албанаца или Албанци од Срба. Ја мислим да на овај начин Албанци више зависе од Срба него што Срби зависе од Албанаца", навео је Вулин. Он сматра да ако Рамуш Харадинај буде поново пожелео да гази Србију до Ниша, или да избегне формирање Заједнице српских општина, тешко да ће то моћи да уради са Владом која зависи од Срба. "И ако буде хтео да настави са послом етничком чишћења КИМ, па тешко ће то моћи да ради јер је то Влада која зависи од Срба. Срби су преузели своју судбину у своје руке, ја им честитам на храбрости јер знам колико је то тешко", нагласио је министар. Реако је да зна какве све моралне и људске дилеме су биле пред њима и у њима, али да је сада важно да Срби не зависе од Албанаца, те да на простору Косова и Метохије Срби одлучују сами о себи. "Или то, или да се све политичке странке Албанаца уједине, а да онда Срби стоје негде са стране и да не управљају својом судбином. Избор је за мене једноставан, избор није лак, али је избор тачан и Срби на Косову и Метохији су га изабрали и сваки њихов избор ће увек бити подржан од стране Владе Републике Србије", рекао је Вулин. Вулин је рекао да косовски званичници нису на слободи зато што су невини, "већ зато што међународна заједница сматра да сви они треба да буду ту где јесу". "Рамуш Харадинај није на слободи зато што је невин, већ зато што су у његовом случају побили све сведоке. Хашим Тачи није на слободи зато што је невин, већ зато што комисија Дика Мартија, која га је директно означила као једног од људи који би могли пуно да кажу о трговини органима Срба, није добила подршку међународне заједнице. И Кадри Весељи је на слободи, како је навео Вулин, не зато што је невин, већ зато што шефу обавештајне службе ОВК никада није суђено на прави начин, као и што ни Фатмир Љимај није слободан зато што је невин. Према речима Вулина, није лако бити са тим људима и седети са тим људима, али је још је теже рећи Србима на Косову и Метохији померите се одатле, немојте да живите свој живот, немојте се борити за своју децу.

Нема места усташком поздраву у Јасеновцу

Министар одбране Александар Вулин рекао је данас да му је искрено драго што је хрватска држава признала да у Јасеновцу нема места за усташки и фашистички поздрав, али да чека дан када ће хрватска влада рећи да томе нема места нигде, ни у Хрватској, нити у свету. Говорећи о усташкој табли у Јасеновцу која је скинута пре пар дана, Вулин је рекао да је то ужас који све време трпимо и правимо да је могуће уопште расправљати и тражити разлоге - зашто нека табла са усташком ознаком "за дом спремни" треба или не треба да се помери. "Морам да кажем да ми је искрено драго што је хрватска држава признала да у Јасеновцу нема места за усташки и фашистички поздрав. То је оно што све време сви разумни људи овог света и сви антифашисти овог света говоре, али ми је исто тако жао што још увек нема снаге и храбрости да каже да усташком и фашистичком поздраву нема места ни у Хрватској ни било где на кугли земаљској", рекао је Вулин. Он је рекао да се радује дану када ће хрватска влада имати снаге и храбрости да каже да усташким поздравима нема места нигде у Хрватској. "Не зато што је то законска обавеза, већ зато што је то људска обавеза према ужасу и злу којим је тај поздрав, тај ужас, не сведочио него га чинио", изјавио је министар Вулин. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА