Најновије

САМАРЏИЋ: Имам сазнања да су се Српска листа и Харадинај договорили пре избора!

Професор на Факултету политичких наука и бивши министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић изјавио је да има сазнања да се Српска листа још пре избора договорила о уласку у владу Рамуша Харадинаја на Косову.

Слободан Самарџић (Фото: Јутјуб)

Бивши министар Самарџић, који је после напуштања Демократске странке Србије основао Државнотворни покрет, изјавио је за Н1 да председник Александар Вучић комплетно српско становништво држи као таоце пута Србије у ЕУ.
Тврди да ће Србија морати да призна Косово како би јој се отворила европска перспектива, али изражава сумњу да би Србија и у том случају постала чланица ЕУ и то, пре свега, због криза у самој Унији која, према његовим речима, не планира даља проширења.
Подсећа и да су све странке које су некада биле организационо везане за Београд, нестале са косовске политичке сцене јер су одбиле да се тамо региструју чиме би формално признале независност покрајине. Српска листа је, с друге стране, “прогутала горку пилулу” и регистровала се на Косову, каже Самарџић и оцењује да је реч о странци која није СНС, али суштински јесте СНС.
Самарџић сумња и да Српска листа има толику подршку српског становништва на Косову будући да је СНС, како каже, на последњим изборима које је на Косову организовала Србија имала тек 12 одсто гласова.
“И вероватно се ту креће његова (СНС-ова) истинска популарност, али то не може нико да утврди. Ово прихватање коалиције са Рамушом Харадинајем, људи са Косова који дуго прате политичку сцену, рекли су ми да је та коалиција договорена пре избора, да је то разлог да је Српска листа добила ту подршку, да би се направила та комбинација”, тврди он.
Самарџић каже да се стално говори о газди у Београду и газди у Приштини, а да се заборавља да постоји и “газда изнад газде” и да све те локалне игре зависе од Брисела и Вашингтона.
Самарџић је приметио и да је председник Вучић избегао да прихвати одговорност за одлуку Српске листе да уђе у владу Рамуша Харадинаја, тиме што је изјавио да је та одлука наводно донета самостално, а да се он само сагласио.
“За мене је то била вест, очекивао сам да ће Српска листа да уђе, али нисам очекивао да ће Вучић да се извуче. Од 100 сличних одлука, ово је прва коју није директно одлучио”, каже некадашњи министар за КиМ.
Самарџић сматра и да би Вучић имао проблем са домаћом јавношћу уколуко би Српској листи директно поручио да уђе у владу, а проблем са Бриселом и Вашингтоном уколико би им саветовао да у владу не уђу. То, према његовим речима показује колико је Београд несамосталан.

Влајић: Признање неће бити тражено у догледно време

Новинар Ђорђе Влајић је оценио да је Харадинај само епизода на политичкој сцени Косова која је у сталној кризи.
Подсећа да Косово има највећи број незапослених у Европи, међу којима је невероватно велики број младих људи и поручује да се ти проблеми морају решавати, али да се политичке елите баве великим питањима попут статуса.
Влајић каже да је политичка песрпектива Срба на Косову везана за Београд који има велики утицај, али да је оно што није добро то што политика Србе на Косову покушава да подели, престроји и игра на разлике међу њима.
Подсећа и да је живот Срба на Косову јако тежак, да живе у гетима, да тешко долазе до имовине која је узурпирана, те да ни ситуација на северу покрајине, иако нештео релаксиранија, није потпуно безбедна.
“Заједница српских општина, о којој је потписан споразум - годинама ништа нема од тога, и питање је да ли ће је бити. То је ствар политичке погодбе”, оцењује он.
Влајић не верује да ће од Србије у догледно време бити тражено да да потпише признање Косова, али да ће можда бити тражено да правно формулише односе са Косовом, да га не спречава у приступању међународним организацијама, да дозволи да тај ентитет има политичку самосталност.
Влајић каже и да српски посланици у косовском парламенту неће смети да праве изненадне потезе, попут рушења владе. “То је одговорност који они не могу да преузму, ни Београд не би могао да стане иза те одлуке”, рекао је Влајић.

Ракочевић: Влада има задатак да изручи борце ОВК

Новинар и писац Живојин Ракочевић је оценио да је нова Влада Косова заправо “хашка влада” која је створена да би се Хагу испоручили блиски рођаци и команданти ОВК.
“То могу да учине само они који су учествовали директно у ратним дешавањима – Харадинај и Тачи. Учешће Српске листе подразумева да ћемо ми као народ бити перципирани што ти тзв. борци иду у Хаг”, рекао је он.
Ракочевић је рекао и да је илузорно очекивати да на Косову дође до неког озбиљног помака за Србе.
Очекује и да ће влада Рамуша Харадинаја бити само прелазна јер је на Косову, како каже, у току борба између Хашима Тачија и снажно надолазећег Самоопредељења.
Прочитајте ОВДЕ зашто шиптарски аналитичари кажу да је Харадинајева влада на "стакленим ногама"?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

- Балкан је помало запуштен, изјавио је између осталог Самарџић у ТВ емисији пре два месеца.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА