Најновије

НИЈЕ ПУТИН БАШ ПАС, НЕГО... Немачки лист без извињења за увреду руског председника, али има бесмислено објашњење

Прес-служба немачког часописа Фокус коментарисала је незадовољство Амбасаде Русије у Немачкој, која је захтевала извињење због увредљивог текста на рачун председника Русије Владимира Путина.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Уредници наводе да није била у питању увреда, већ "иронична игра речи", коју су руске дипломате превеле буквално. Ради се о чланку посвећеном немачкој канцеларки Ангели Меркел у којем се налази фраза: "Наравно, она се плаши Путиновог пса, али се сигурно не плаши пса-Путина". Медији су објавили да је Амбасада Русије ту изјаву назвала "безукусном и глупом" и затражила извињење од немачких новинара. Портпаролка часописа Фокус Алиса Вагнер изјавила је за РБК да редакција није имала намеру да вређа руског лидера. Она је објаснила да на немачком реч "пас" (der Hund) такође има значење које се може превести као "тврд орах". - У суштини, то је била иронична игра речи са речју "пас", рекла је Вагнерова. и додала да је, нажалост, немогуће у потпуности адекватно превести на руски иронију ове фразе. ​РБК је цитирао шефицу Катедре за немачки језик Марину Чигашову са Московског државног факултета за међународне односе, која је рекла да та фраза ипак звучи као увреда руског председника. - Да је испред речи "Hund" стајао одговарајући придев, онда би у целини тај израз могао да се преведе као "тврд орах", али у овој фрази није било таквог придева, објаснила је Марина Чигашова.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да је објава увредљивог исказа на рачун лидера Русије Владимира Путина у немачком часопису Фокус недопустива. Према његовим речима, ова публикација баца сенку на углед самог листа. - Ствар је у томе што је лист који сте споменули познат по својој дубокој субјективности, често повезаној с нашом земљом, заснованој на крајњој русофобији, због тога се не интересујемо превише за информациону делатност овог листа, не сматрамо да је то извор који заслужује пажњу, рекао је Песков одговарајући на питање да ли је Путин упознат с текстом у Фокусу. Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Без коментара: Разлика у стилу Владимира Путина и Доналда Трампа
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА