Најновије

ЛИНТА ТВРДИ: Безочна лаж хрватске обавештајне службе

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да је годишњи извештај Безбедносно-обавештајне агенције (СОА) Хрватске нетачан и тенденциозан.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта додаје да се у том извештају наводи да је настављено ширење великосрпског екстремизма.
"СОА у свом извештају износи безочну лаж како је настављено ширење великосрпског екстремизма и да Срби тобоже желе да Хрватску прикажу у негативном светлу у међународној заједници уз негирање и погрешно приказивање чињеница везаних за Домовински рат и његов наводно одбрамбени и ослободилачки карактер", навео је Линта у саопштењу. 
СОА је, иначе, у годишњем извештају представила преглед безбедносних изазова са којима се суочавају Хрватска и Европа. 
Линта, међутим, наводи да СОА, као и хрватски политичари, покушавају безуспешно да прикрију непобитну истину да је тзв. Домовински рат по свом карактеру био агресорски и злочиначки с циљем стварања хрватске државе без или са што мање Срба, по узору за геноцидну НДХ. 
Наведени циљ је, уз подршку дела међународне заједнице, у великој мери остварен уз бројне злочине над српским цивилима и заробљенициима, протеривање пола милиона Срба и уништавање, пљачкање и отимање српске имовине, тврди Линта. 
Он, међутим, примећује, да СОА у свом извештају не спомиње да на фудбалским утакмицама и концертима Томпсона на десетине хиљада Хрвата узвикује кољачки поздрав "За дом спремни", да се подижу усташке спомен-плоче, да се у хрватској јавности отворено рехабилитује злочиначка НДХ и да управо јачање хрватског наци-фашизма, уз прећутну или отворену подршку власти, представља безбедносну претњу миру и стабилности у региону. 
СОА у свом извештају, такође, наводи Линта, износи, безочну лаж да је 16. октобра прошле године спречен покушај државног удара у Црној Гори, с циљем дестабилизације те државе на дан парлааментарних избора. 
"У питању је провидан и смешан покушај да се Срби у Црној Гори, а којима режим Мила Ђукановића крши основна људска и национална права, представе као реметилачки фактор који хоће насиљем да дођу на власт", закључио је Линта. 
Раније данас хрватска председница Колинда Грабар Китаровић коментарисала је извештај СОА за 2017. годину, оценивши да он искључиво говори о деловању те службе, те да у писању извештаја није било никакве политике. 
Између осталог, у извештају се наводи да је "настављена појава великосрпског екстремизма и да су уочени покушаји којима се Хрватска жели приказати у негативном светлу у међународној заједници уз негирање и погрешно приказивање чињеница везаних уз Домовински рат и његов одбрамбени и ослободилачки карактер". Погледајте ОВДЕ како су Хрвати претили Словенцима заузимањем Љубљане. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хрватске обавештајне службе имају проблем са надзором:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА