Најновије

ПАТРИЈАРХ: Прво решење и највећи задатак за Космет биће... МИХАЈЛОВИЋ: СПЦ да не притиска Вучића!

- Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник, рекао је патријарх српски Иринеј, на питање шта мисли о унутрашњем дијалогу о решењу косовског питања.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

На интервју српског патријарха реаговала је потпредседница владе Зорана Михајловић саопштењем у коме каже да "очекује да и СПЦ буде партнер током дијалога о Косову, да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића".
У интервјуу за "Новости", патријарх каже и да се уздамо у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек наше било.
"Наша трагедија и наш проблем јесте то што се народ није вратио. Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних с Косова и Метохије", рекао је патријарх Иринеј.
Патријарх наглашава да му се чини да никада нисмо толико страдали као у нашем времену, почевши од стратишта у Јасеновцу и Јадовну из прошлог рата, па све до Косова и преко Косова, где смо својом крвљу и својим костима цементирали ову земљу.
"И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божје да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа", поручује патријарх.
Патријарх верује да Господ неће оставити ни наше мученичко Косово.
"Неће Господ оставити ту највећу светињу, заливену сву крвљу светомученика у толиким светима и светињама. Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали, и не зна шта је историја и духовно наслеђе. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување", каже српски патријарх.
Данас се огласила и потпредседница владе, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, саопштењем, у коме каже:
"Нова фаза дијалога о Косову током које ће председник Србије Александар Вучић разговарати са свим најзначајнијим институцијама и појединцима очекујем да ће донети једну нову политику .
У тим разговорима очекујем да ће Српска православна црква као вековни чувар нашег народа и културе на Косову бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића.
Све досадашње политике довеле су то тога да је Косово све даље од Србије. Зато нам је потребна нова, мудра и рационална политика коју ће спроводити председник Србије Александар Вучић и Влада Србије.
Србији је потребна нова политика која за циљ има бољи живот наших сународника на Косову, политику заштите наше културне и верске баштине, очување економских интереса и помирења са албанским народом".
Прочитајте ОВДЕ шта је отаџбински покрет "Образ", поручио Вучићу?
Извор: Тањуг/Новости/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је о Косову говорио патријарх пре две године.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА