Најновије

ПРОЦУРИЛО: Ево зашто Пентагон купује огромне количине оружја из земаља источног блока!

Стручњаци за трансфер оружја критиковали су САД због скривања крајње дестинације наоружања које Пентагон купује, заобилазећи међународна правила о трговини оружјем.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Пентагон је издвојио око 2,2 милијарде долара за куповину велике количине оружја и муниције из земаља источног блока, које завршава у Сирији.
Према том истраживању које су објавили БИРН и ОЧРП, пораз терористичке групе, тзв. Исламске државе зависи од огромне количине оружја из Источне Европе, које Пентагон под велом тајне шаље у руке око 30.000 бораца против Исламске државе.
Борце против Исламске државе наоружавају калашњиковима, минобацачима и муницијом произвођача са Балкана, Централне Европе и бивших совјетских земаља, а оружје се нашло и на фронту борбе против ИД, током преузимања града Раке у Сирији, што екстремисти сматрају престоницом такозваног калифата ИД. 
Пентагон тим борцима оружје доставља користећи непотпуну документацију, не отркивајући државама од којих купују да је крајња дестинација Сирија, закључују БИРН и ОЧРП. 
Пентагон је био и приморан да престане да транспортује оружје преко Немачке, након што су званичници у Берлину изразили забринутост због великих количина кружја које су пролазиле кроз америчке војне базе у Немачкој на путу до Сирије. 
Пентагон је од септембра 2015. до маја 2017. године потрошио више од 700 милиона долара на оружје и муницију која је највероватније намењена сиријским побуњеницима, пишу БИРН и ОЧРП.
Прочитајте ОВДЕ шта је Лондон поручио Трампу а тиче се његових твитова о нападу?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САД-Русија: да ли је свет на ивици рата?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА