Најновије

ПРЕГАЖЕНА "ЦРВЕНА ЛИНИЈА": Да ли су амерички војници у Деир Ез Зору управо постали легитимна мета руских и сиријских снага?

Војне снаге сиријских власти нашле су се под застрашујућим контранападом терориста Исламске државе, и то из подручја које се налази под контролом Снага за специјалне операције Сједињених Држава и "Сиријских демократских снага" (СДФ), на источној обали Еуфрата, северно од Деир Ез Зора, рекао је данас представник Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

Руси и Сиријци прете Американцима (Илустрација: Правда)

- Што је ближи крај ИД-а у Сирији, све је јасније ко се заиста бори против ИД-а, а ко је само глумио ову борбу годинама. Стога, уколико Међународна коалиција коју предводи САД не жели да се бори против тероризма у Сирији, нека се онда склоне с пута онима који то чине у континуитету и ефикасно, поручио је Конашенков.
Он је известио и да је током претходна 24 сата Сиријска армија прешла Еуфрат и значајно проширила мостобран на источној обали Еуфрата. Више о тим борбама, као и о контранападу терориста, можете да видите ОВДЕ. Он је истакао да су, упркос жестоком отпору терориста, сиријске снаге успеле да ослободе 60 квадратних километара територије на источној обали Еуфрата, а да је најјаче гранатирање дошло из правца севера, са територије која се налази под контролом америчких и курдских снага. Курди на својим положајима на северу деир Ез Зора:
- Према извештајима са прве линије фронта, Сиријска армија се суочила са најжешћим контранападима и ватром из правца севера. То је управо позиција на којој се налазе СДФ и америчке јединице за специјалне операције, који наводно пружају медицинску помоћ овим милитантима, уместо да ослобађају Раку. Није вам потребно велико војно знање да бисте могли да видите доследност у свим овим "случајностима", рекао је представник руског Министарства одбране. Само пар дана раније, 16. септембра, СДФ и Американци оптужили су руску авијацију да је намерно бомбардовала њихове положаје. Дан касније, ништа мање брутално него данас, одговорио им је Конашенков, који није ни потврдио ни оповргао америчке наводе, али је оптужио САД да не воде никакве борбе против ИД-а на бобардованом подручју. Изјаву Игора Конашенкова тим поводом можете да прочитате ОВДЕ. Наставак ескалације око Деир Ез Зора, као и реторика коју све слободније користи руска страна, указују на то да су Американци код Деир Ез Зора управо прегазили руску "црвену линију" и да је сваки даљи развој ситуације могућ, па чак и то да, услед напада терориста са америчко-курдских положаја, исти ти положаји постану легитимна мета руских и сиријских снага.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА