Најновије

НОВА ХАУБИЦА У ВС: Спремни за "александра", домет му је 60 километара! (ВИДЕО)

Војска Србије обавља последње припреме за пријем 18 хаубица "нора" Б-52, домета око 40 километара. Прва оруђа српским артиљерцима требало би да буду испоручена најкасније почетком следеће године. Модерне и изузетно разорне хаубице биће испоручене Мешовитој артиљеријској бригади чија је команда у Нишу.

Хаубица александар (Фото: Јутјуб)

"Норе" Б-52 калибра 155 милиметара замениће већ времешне хаубице М 84А (152 мм), које су деценијама у употреби у нашим оружаним снагама. Ново наоружање намењено српским артиљерцима тренутно је у поступку пријема на испитивање у Техничком опитном центру. Ова установа задужена је за испитивање свих средстава која улазе у Војску, што је последња фаза набавке.
- Недавно смо добили позив од Техничког опитног центра да наши људи учествују у испитивањима - рекао је, за магазин "Одбрана", командант Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије пуковник Звонко Стојковић. - Направили смо програм испитивања, као и план обуке наших људи за руковање и одржавање овог средства. Уколико све прође како треба и "нора" добије позитивну оцену током опитовања, надамо се да ће врло брзо доћи у нашу јединицу.
Припреме за пријем нових хаубица трају већ неколико месеци. То подразумева и израду низа докумената која ће прецизно уредити њихово коришћење, начин употребе, смештање и чување. Посебан задатак је адекватна попуна довољном количином муниције, као и резервним деловима. Врхунац тестирања биће дејство на полигону које ће детаљно открити како се понаша нова хаубица приликом паљбе.
Војска Србије, према ранијим најавама, биће појачана верзијом "норе" под ознаком МГС-25 "александар". Своју јавну промоцију ова "освежена" хаубица имала је на недавно одржаном београдском Сајму наоружања "Партнер 2017".
У односу на претходне моделе овог оруђа, најновија верзија има већу брзину дејства - са највише четири на шест пројектила у минуту. Модернизацијом старог решења добијени су нова балистика и бољи домет. "Александар" обичну гранату може да испали на даљину од 30, а модернију тзв. активно-реактивну до 42 километра. Отворена је могућност и за пуњење пројектилом с ракетним мотором који може да "пребаци" удаљеност од чак 60 километара.
Нови модел "норе" у комплету са командно-извиђачким возилом имаће задатак дејства против објеката, возила и противничке живе силе. Познаваоци војне технике наводе и да ће 18 хаубица типа "александар" бити и српски одговор на набавку ракетних и хаубичких система средњег домета држава региона.

Гранате из Чачка

Муниција за нове хаубице у Војци Србије производиће се у чачанској "Слободи". Ова фабрика располаже капацитетима који омогућавају производњу широке лепезе артиљеријске муниције. Влада Србије у оквиру мера помоћи фабрикама домаће наменске индустрије издвојила је два милиона евра за "Слободу". Овај новац биће искоришћен за набавку нових машина и савладавање савремене технологије.
Прочитајте ОВДЕ ко је са српске стране посетио војну вежбу "Запад 2017"?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте још снимака и детаља о "александру".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА