Најновије

ПРЕТЕРАО СВАКУ МЕРУ: Ево какве су све реакције на Трампов говор, од Лаврова до Мадура..

Обраћајући се у Генералној скупштини УН у уторак, Трамп је рекао да је нуклеарни споразум Ирана и шест светских сила "срамота за САД" и поручио да Вашингтон не може да се придржава споразума "уколико обезбеђује покриће за евентуални развој нуклеарног програма".

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је Москва "изузетно забринута" због коментара америчког председника Доналда Трампа у којима се доводи у питање нуклеарни споразум са Ираном и додао да сумња да је могуће да је Вашингтон прекршио споразум о контроли оружја. 
Лавров, чија је земља једна од потписница тог споразума, изразио је снажно неслагање Русије с тим ставом, преноси Ројтерс. 
"То је изузетно забрињавајуће. Бранићемо овај документ, овај консензус, који је наишао на олакшање целе међународне заједнице и истински ојачао и регионалну и међународну безбедност", поручио је Лавров обраћајући се руским новинарима у УН у Њујорку, што је објавило ресорно министарство. 
Трампова претња током тог говора у УН да ће "потпуно уништити" Северну Кореју уколико буде морао да брани САД или њихове савезнике, такође је наишла на лоше реакције Русије, која дели границу са том земљом и сматра да су преговори и дипломатија једини начин да се реши криза око ракетног програма Пјонгјанга, преноси Ројтерс.
"Уколико једноставно осуђујете или претите, онда ћемо антагонизовати земље над којима желимо да вршимо утицај", рекао је Лавров. 
Најоострије је критиковао, како је рекао, могуће кршење споразума о контроли оружја из 1987. од стране САД, који забрањује руске и америчке ракете средњег домета на терену. 
Високо позиционирани Трампов званичник оптужио је Русију раније ове године да је прекршила тај пакт, што Москва негира.
Председник САД Доналд Трамп је у првом обраћању са говорнице УН упутио оштре критике на рачун Северне Кореје, Ирана и Венецуеле, а пре него што је и стао за говорницу севернокорејски шеф мисије у УН је напустио салу, Николас Мадуро га је назвао "новим Хитлером међународне политике", док је у Техерану оцењено да је то био "говор мржње пун незнања". 
Када је Доналд Трамп почео да се обраћа Генералној скуштини УН у уторак, у првом реду била су празна седишта - она намењене представницима Северне Кореје, пише "Дејли мејл".
Чим се пронела вест да Трамп долази, амбасадор Северне Кореје у УН Ја Сонг Нам је устао и отишао. Његов виши помоћник је кренуо за њим, а само млађи асистент је остао да одслуша Трампов говор.
Трамп је у говору поручио да ако Америка или њени савезници буду угрожени, Вашингтон неће имати другог избора него да потпуно уништи Северну Кореју. 
"САД имају велику снагу и стрпљење, али ако буду приморане да бране себе или своје савезнике, нећемо имати избора него да потпуно уништимо Северну Кореју", рекао је он у говору који је трајао 41 минут.
Он је такође за лидера те земље Ким Џонг Уна рекао да је "ракеташ у самоубилачкој мисији".
"Сада је време да све земље раде заједно да изолују Кимов режим све док он не престане са непријатељским понашањем", рекао је он. 
"САД су спремне, вољне и могу, али надају се да то неће бити неопходно", рекао је Трамп.
Трамп је у говору критиковао и Венецуелу и запретио да ће појачати економске санкције које су САД увеле Венецуели прошлог месеца, уколико Мадуро буде "истрајавао на путу наметања ауторитарне владавине".

Председник Венецуеле Николас Мадуро назвао је Трампа "новим Хитлером међународне политике"

АП примећује да Трамп није поновио ранију претњу да ће размотрити војне опције како би извршио притисак на Венецуелу. 
"Народ Венецуеле гладује и земља се урушава. Њихове демократске инситуције се уништавају. Ова ситуација је потпуно неприхватљива и не можемо стајати са стране и гледати. Тражим од сваке земље овде присутне данас да буде спремна да уради више да реши ову веома реалну кризу", рекао је Трамп. 
Мадуро, који није присуствовао генералној дебати Генералне скупштине УН, љутито је реаговао из Каракаса, оценивши да је тај говор "агресија новог Хитлера међународне политике, господина Доналда Трампа, против народа Венецуеле". 
"Нико не прети Венецуели и нико не поседује Венецуелу", поручио је Мадуро. 
Венецуелански министар спољних послова Хорхе Ареаса је у УН такође осудио Трампове примедбе, али је игнорисао питања на конференцији за новинаре о критикама које су Венецуели упутили други лидери на скупу у УН.
Шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф оценио је да је обраћање америчког председника Доналда Трампа у УН био "говор мржње пун незнања". 
"Трампов говор мржње пун незнања припада средњем веку, а не 21. веку УН, и недостојан је одговора", навео је Зариф у уторак на свом налогу на Твитеру. 
Он је додао да "лажна емпатија према Иранцима никога не заварава", пренео је АФП. 
Обраћајући се у Генералној скупштини УН, Трамп је претходно назвао Иран "отпадничком државом" и "корумпираном диктатуром" чији је главни извозни производ насиље. 
Он је додао да су највеће жртве иранског руководства "њихов сопствени народ". 
"Искрено, нуклеарни споразум са Ираном је срамотан за САД. Верујете ми. Време је да нам се цео свет придружи у тражењу од иранске валде да оконча своје тежње ка убијању и уништењу", рекао је Трамп.
Огласио се и ирански председник Хасан Рохани који је упозорио Сједињене Америчке Државе да ће изгубити поверење међународне заједнице ако напусте нуклеарни споразум са Техераном.
"Ако САД не буду поштовале обавезе и буду згазиле на овај споразум, то ће са собом носити губитак поверења земаља у Америку", рекао је Рохани који у Њујорку присуствује Генералној скупштини УН.
Трамп је после говора рекао новинарима да је задовољан својим првим обраћањем на Генералној скупштини УН у којем је запретио потпуним уништењем Северне Кореје, а који је, како преносе неки светски медији, изазвао узнемирење код светских лидера.
"Мислим да је говор прошао веома добро. Рекао сам оно што сам морао да кажем", рекао је Трамп новинарима по изласку из сале.
Како преноси CNN, и син и ћерка америчког председника који су присуствовали говору сматрају да је био изузетан.
На питање шта мисли о првом обраћању свог оца у УН, Иванка Трамп је рекла "одлично", а Ерик Трамп је додао: "задивљујуће".
Прочитајте ОВДЕ како је амбасадорка САД у УН Ники Хејли покушала да ублажи Трампов говор?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Политичари шокирано слушају Трампов говор...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА