Најновије

КАПЕТАН ДРАГАН ПРЕД СУДОМ: Веће су шансе да сам командовао Готовини него ЈНА!

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, одбацио је кривицу за ратне злочине над хрватским војницима и цивилима. Он је износећи одбрану пред Жупанијским судом у Сплиту рекао да су “веће шансе да је командовао Анти Готовини него ЈНА”.

Капетан Драган на суду (Фото: Јутјуб)

"Па они су мене мрзели. Не само да нисам починио ратни злочин, него се запитајте зашто сам постао то што јесам", рекао је Васиљковић.
Одбацио је тврдње да је икада имао везе са затвором на книнској тврђави, за шта га терети оптужница. Он је поставио контра питање “како неко може бити ратни заробљеник пре рата, с обзиром да је рат у Книн дошао 1995. године
"Ја сам дао предлог да се затвор измести и направи мокри чвор. Не знам коме је пало на памет да ме представи као чувара затвора када је тамо било толико пуно полиције”, рекао је Васиљковић.
У својој одбрани Васиљковић је казао и да је Глину напустио 27. јула у 14 сати, а у оптужници се терети да је дела починио 30. јула. Он је истакао да је "комично" све оно што о том случају пишу новине.
Васиљковић је изнео обрану, али није желио да одговара на питања судског већа, оптужбе и одбране.
Он је пред судом изјавио да је цео судкси процес против њега "опсесивно фашистички прогон". После упозорења судије Дамира Ромца да не вређа, Васиљковић је одговорио да од процеса не би остало ништа "када би искључили фашизацију Хрватске".
Васиљковић је оптужен да је као заповедник Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао противправно одредбама Женевске конвенције. На терет му се ставља да је током јуна и јула 1991. године у затвору на книнској тврђави, као и током фебруара 1993. у Брушкој код Бенковца, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.
Уз то је оптужен и да је током јула 1991. у Глини, у договору са заповедником тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу и приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање. Током напада су оштећени и уништени цивилни објекти, становништво натерано на бег, опљачкана је имовина, а убијени су и рањени цивили од којих и један страни новинар.

У горем сам положају од Алојзија Степинца

Износећи одбрану Драган Васиљковић се пожалио на чињеницу да је више од деценије у зтавору без оптужнице.
“Желим рећи да сам 12 година затворен, од чега 11 година без оптужнице. Одузели су ми 12 година живота. Чак су и Алојзија Степинца држали у кућном притвору, а ја сам 12 година у затвору", казао је Васиљковић.
Прочитајте ОВДЕ чији је син, а у питању је познати политичар, постао посланик?
Извор: ХРТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Васиљковић: Нисам агресор ни ратни злочинац
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА