Најновије

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ У СКУПШТИНИ: Изнети досијеи запослених, а човек који је то открио...

Досијеи запослених у Скупштини Србије незаконито су копирани и изнети из парламента.

Народна скупштина (Фото: parlament.gov.rs)

То је откривено 6. септембра, а само дан касније, човеку који је о свему обавестио генералну секретарку Светиславу Булајић, и тражио од ње да реагује, прети отказ пошто је секретарка покренула процедуру за његову смену.
Вељко Ракић, начелник Одељења за послове посланичких група, послао је писмо Булајићевој у коме је навео да је, према његовим сазнањима, неовлашћена особа током августа ушла у канцеларију Одељења за људске ресурсе и узела фотокопије досијеа већине запослених. Он није именовао ко је то урадио, али како незванично сазнајемо у Скупштини, управо је секретарка Булајић ангажовала једну госпођу која је у пензији и која је, позивајући се на њен ауторитет, тражила и добила фоткопије. Ракић, који је бивши тужилац, упозорио је секретарку да је незаконито да неовлашћена особа узима и износи фотокопије досијеа и затражио да реагује и предузме мере да би случај био расветљен. Уместо одговора, већ сутрадан, 7. септембра, Булајић је покренула процедуру за смену Ракића. Ракић је у писму упозорио секретарку да фотокопирање личних кадровских докуманата и њихово изношење представља кршење Закона о заштити података о личности, као и Кривичног закона Србије. Напоменуо је да запослени нису чак ни усмено питани за дозволу да се њихови досијеи изнесу. Ракић је у писму навео и да посебну зебњу буди то што тако незаконито узети лични подаци могу постати предмет озбиљних злоупотреба. Он је секретарку Булајић обавестио да је и његов досије фотокопиран и изнет и да ће учинити све у складу са законом да заштити свој професионални и лични интегритет и достојанство. Такође је затражио да га Булајић писаним путем извести шта је предузела. Међутим, она је сутрадан покренула поступак за смену Ракића, а до данас ништа није предузела да провери наводе из писма.

Запослени траже заштиту од Шабића

Запослени у Скупштини, како сазнајемо, обратиће се свим институцијама због фотокопирања и изношења њихових досијеа, а покренуће поступак и код канцеларији повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића.

Заменике избацивала из канцеларије

Занимљиво је да је начелник је исто писмо које је послао секретарки Булајић о копирању и изношењу досијеа истовремено 6. септембра послао и њеним заменицима Срђану Смиљковићу и Бранку Маринковићу са којима је она дошла у сукоб. Светислава Булајић је пре два дана покушала да избаци двојицу својих заменика Смиљанића и Маринковића из њихових канцеларија, што је такође јединствен случај у скупштинској историји. Они су одбили да изађу па је она звала обезбеђење, које није хтело да поступи по њеним налозима. Затим је издала налог да њеним заменицима буде забрањен улазак у Скупштинску салу. Погледајте ОВДЕ Јеремићеву критику Вучићевог обраћања. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Маја Гојковић у сузама напустила сендицу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА