Најновије

ЈЕРЕМИЋ: Спреман сам на велику опкладу - Трамп неће доћи

Вук Јеремић, бивши председник Генералне скупштине УН, у Њујорку је пратио седницу тог тела, а за Н1 је оценио да му је утисак да је приштинска страна била активнија и да је уложила више енергије него Србија. Говорећи о позиву америчком председнику Доналду Трампу да посети Србију, рекао је да је спреман на велику опкладу да се то неће десити.

Јеремић (Фото: Синхуа)

"Свет је више говорио о Ирану и Северној Кореји, а наступи лидера западног Балкана нису прошли превише запажено, са изузетком премијера Македоније Зорана Заева", каже Јеремић. Заев је условно речено био нека врста звезде, кад је реч о лидерима западног Балкана, јер је било великог интересовања за Македонију и решавање проблема са Грчком, као и о перспективама те земље и региона, наводи Јеремић.
"Бојим се да је приштинска страна била далеко активнија, ја сам имао састанке са 30-ак министара спољних послова, шефова држава и влада, практично само један или двојица од њих нису видели косовску делегацију", каже Јеремић.
"Оно што ја знам да су имали најмање 25 састанака, претпостављам да су лобирали за независност и Унеско, додаје. "Осим уколико Србија није имала састанке на неком другом месту, ван зграде УН, мислим да су овај пут они уложили много више енергије него што смо ми", каже Јеремић.
Јеремић наводи да није довољно неког видети једном у ходнику УН у септембру и оставити тако годину дана, да нема никаквих односа. "
Односи су трајна ствар у дипломатији, они морају да се граде све време, каже. Не треба само да тражимо, већ нешто и да дате, истакао је.
"Мислим да наша билатерална дипломатија, поготово кад је реч о географски удаљеним земљама, нема ту врсту темпа, даха, који ја мислим да је потребан нарочито кад следе нови изазови - као што је нови покушај уласка Косова у Унеско, истакао је.
Говорећи о позиву који је председник Вучић упутио председнику САД Доналду Трампу - да посети Србију - каже да је спреман на велику опкладу да се то неће десити. "Волео бих наравно да сам у криву, добро је да председник САД посети Србију, али врло сам резервисан", каже.
Осврћући се на позив француском председнику Макрону, каже да је он важан лидер, и да ствар ту може боље да стоји, али да нема конкретних информација о томе.
Јеремић додаје да не зна да ли ће Макрон имати времена, због реформи које треба да спроведе, да посети Балкан. "Ја бих то волео да га има, не бих се кладио у то да ће та посета бити у некој скорој будућности", каже и додаје да да би то била прилика да се оснаже билатерални односи и да се разговара у регионалном контексту о стварима које су за нас од великог значаја - као што је питање КиМ.
"Мислим да је власт у Београду опредељена да се на један другачији начин опходи према косовском питању, искључиво у оквиру дијалога, без шире интернационализације, мислим да је то нека прећутна врста договора која је постигнута, нисам сигуран да то за нас представља најбољи контекст, али за то се питају и за то су одговорне власти", закључио је Јремић у разговору за Н1.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је сјајна вест то што је амерички председник Доналд Трамп прихватио позив председника Србије Александра Вучића да дође у Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јеремић о Косову и изборима у Београду 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА