Најновије

Жене спавају са мушкарцима, а онда им се догоди хорор...

Дигитална ера омогућила нам је да са само два клика некоме упропастимо живот. То се нарочито односи на термин "осветничка по*ногафија", када бивши партнери да би се осветили, понизили, осратмотили или уцењивали своје бивше девојке и жене, прете да ће шеровати њихове заједничке приватне фотографије и видео снимке по друштвеним мрежама а све више се дешава да то и ураде и без претње и најаве.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Ова појава, према речима Бранка Стаменковића, тужиоца за високотехнолошки кирминал, све је учесталија и код нас.

-И код нас се дешава да бивши партнери злоупотребљавају приватне фотографије и видео снимке. Осим што их деле по друштвеним мрежама, они чак те експлицитне фотографије стављају у огласе, са правим бројем телефона жене с којом су некада били у вези и тако им праве озбиљне проблеме. Зато је јако важно да жене што пре пријаве овакве случајеве и да имају отворену сарадњу са полицијом. Њихов идентитит ће бити заштићен и у том смислу су потпуно безбедне. Ми дајемо приоритет оваквим предметима и настојимо да што пре идетификујемо особу која злоупотребљава фотографије и снимке и даље их процесуирамо.

Казна и до 2 године

Иначе, уколико неко објави нечију фотографију, преписку, или снимак разговора без одобрења особе која је на тој фотографији или снимку, може да буде кажњен затвором и до две године. Ради се о кривичном делу члан 145 Кривичног законика који се зове неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета, снимка, фотографије, филма, приватне преписке. По члану 153 истог законика, за ово дело гоњење се предузима по приватној тужби.

Битно је напоменути да овај вид партнерског насиља не подразумева само пласирање нагих фотографија, партнера или бившег партнера на Интернет и друштвене мреже, већ и случајеве када се исти показују и деле са другимау четири ока или путем смс, вибер, ватсап порука, мејла.

У Аутономном женском центру су имали неколико позива у вези проблема овакве врсте, али истичу да исти нису толико чести јер су жртве неретко у страху, уцењене су, прибојавају се да се не заврши још горе, да не сазна њихова околина или чак нису ни свесне да друга страна нема права да са њиховим интимним фотографијама располаже како жели.

- Кроз наше превентивне активности имали смо случајеве девојака које су нам се обраћале са оваквим искуствима, а међу њима је било и оних баш младих, узраста од 14 до 18 година, мада немамо евиденцију о ком конкретном броју се ради. Важно је додатно повећати свест о томе да насиље представља већ сам чин недозвољеног снимања, затим чин уцене да ће фотографија или снимак бити објављени, а на крају и чин самог показивања трећој особи или објављивања јавно. То је важно и због девојака и жена које јесу или могу бити изложене овој врсти сексуалног и психолошког насиља, али и због младића и мушкараца који чине ову форму насиља" - истиче представница Аутономног женског центра Сања Павловић.

Срамота и суд

Психолог и психотерапеут Светланка Кнежевић тврди да сексуално насиље путем интернета оставља последице као и свако друго насиље, уз једну појаву, а то је да је доступно јавности што неминовно по себи носи стид и срамоту.

-Стид се јавља код особа које имају изграђен морал и систем вредности. Сам раскид везе изазива осећање одбачености, мање вредности, разочарања, а објављивање интимних слика још појачава сва ова осећања. Многи парови кад снимају интимне фотографије мисле да ће остати у вези до краја живота и да нико никог неће издати. Живот је често другачији од оног што ми желимо и носи и пријатна и непријатна изненађења. Било би добро да смо отворени за све што се може догодити да нас непријатни догађаји не би сломили - каже саговорница.

Дакле, главно је научити шта значи пристанак и где он почиње, а где се завршава, те поштовање друге особе ставити као императив без алтернативе. Увек се можемо поставити и у ситуацију у којој смо ми жртва - нико не би пожелео себи или неком блиском да њихове голишаве, деликатне фотографије круже около и служе као предмет шала, осуда или увреда.

Веома је лако рећи "ја никада не бих", али проста истина је да нико од нас ипак не може да гарантује да га емоције, страст, занос или непромишљеност неће одвести у позицију жртве. Оно што је на нама као јединки која чини друштво јесте да разумемо жртву, дамо јој подршку и најоштрије осудимо агресора, односно оног који је компромитовао друго лице окрутно користећи његову најдубљу интиму.

У ситуацији у којој би онај који врши сексуално електронско насиље без поговора био проглашен као одговорно лице, ретко ко би се заправо уопште осудио да било какав осетљив материјал који угрожава другог даље пласира.

Став друштва у целини треба да буде усаглашен и јасан - одговорност је искључиво и само на агресору. И то треба понављати док не постане наша стварност.

Моделсица показала бруталну грађу у купаћем костиму! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: zena.blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА