Најновије

ОСАМ МЕДАЉА ЗА СРБИЈУ У ШПАНИЈИ: Марко Ненезић универзитетски шампион европе! (ФОТО)

Освајањем две нове медаље у брзопотезном шаху успешно је завршено учешће шаховске екипе Универзитета у Београду на универзитетском првенству Европе одржаном у шпанском граду Фуенхироли.

Жетва медаља у Шпанији (Фото: Правда)

Укупно два сребра у екипној конкуренцији у убрзаном шаху, мушка и женска екипа, онда злато и бронза на појединачним брзопотезним турнирима и четири медаље за појединачне резултате по таблама, и то злато, два сребра и бронза, су укупни биланс медаља освојених на овом универзитетском првенству. Укупно осам!

Као шлаг на торту дошла је златна медаља Марка Ненезића на брзопотезном турниру, у конкуренцији 46 играча из 12 држава, која је освојена на импресиван начин. Марко је лоше почео турнир, из три кола само 1,5 поен. Онда је уследила невероватна серија од шест узастопних победа и укупно 7,5 поена на крају. У том победничком низу нашла су се, један за другим, два фаворита турнира, руски велемајстори Павел Понкратов и Игор Лусиј. Ја не могу да се сетим да је неко од наших шахиста у скоријој прошлости или у историји, на једном овако важном догађају направио максималан резултат против руских играча. Они су побеђени у седмом и осмом колу и то у веома узбудљивим партијама. Играло се на секундама али Марко је показао свој неоспорни таленат, мирноћу и одлучност када је било најпотребније. Искрено, мало сам се прибојавао ове партије јер ми је у глави остало последње коло од претходног дана када смо испустили златну екипну медаљу. На срећу тај развој догађаја се није поновио. Сигурна игра и победа против Михаила Заславског, одличног интернационалног мајстора из Израела, означила је почетак славља у нашим редовима.

Коло пре краја женског турнира Адела Великић је практично обезбедила медаљу али су се чекали резултати последњег кола да би се знало ког сјаја ће она бити. На крају, са 7 освојених поена, деоба другог и трећег места са некадашњом универзитетском првакињом света Клаудиом Кулон али ипак бронзана медаља због несрећног пораза у међусобном дуелу. Адела је у тој партији имала фигуру више али је у цајтноту превидела мат. За утеху што медаља није сјајнија стоји да је Адела победила победницу турнира Дарију Војт из Русије.

Остали наши представници су такође играли добро и борбено. Јована Ерић је са 5 поена заузела шесто место, док је Влада Луковић због неправилне промоције (одиграо са две руке!) пешака у даму у добијеној позицији изгубио партију последњег кола, а самим тим је изгубио и деобу четвртог места. Турнир је са 5 поена завршио на 13. месту.

Свечано затварање и додела медаља и пехара одржани су данас у 17:30. 

Наша екипа ноћас у 4:45, са аеродрома у Малаги, полеће за Београд. Успутна станица је Рим. Долазак у Београд на аеродром „Никола Тесла“ је предвиђен у 11.10.

Резултате, табеле и комплетна статистика за брзопотезне турнире студената можете пронаћи ОВДЕ, а за такмичење студенткиња ОВДЕ.

Следеће међународно такмичење на коме ће учествовати наши најбољи студенти-шахисти је Првенство света у Бразилу следеће године.

До тада нас очекује велики број домаћих универзитетских турнира, а и традиционални интернет меч против Универзитета Тексас из Даласа. Дванести по реду Трансатлантски куп „Светозар Глигорић“ заказан је за петак, 10. новембар 2017. године у 19:00 сати на Машинског факултету у Београду. За Правду: Небојша Баралић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА