Најновије

Овако ће изгледати дијалог о Косову!

У октобру би, према најавама Александра Вучића, требало би да почне унутрашњи дијалог о Косову, током којег би политичке партије, невладине организације, САНУ, Српска православна црква... требало да изнесу предлоге за решења проблема КиМ. У ком смеру ће дијалог ићи, за шта се залаже владајућа коалиција, а за шта опозиционе партије?

Влада Србије (Фото: Влада Србије)

Неколико странака и високих политичких функционера већ су изнели своје предлоге како проблем Косова треба да се решава. Председник Александар Вучић, који је иницирао разговоре о јужној покрајини, на ту тему се неће конкретније изјашњавати, док, како је навео, не саслуша све учеснике дијалога.
Судећи према изјавама епископа бачког Иринеја, став СПЦ о КиМ се није променио, док САНУ, због различитих мишљења унутар Академије, неће имати заједнички став.
Шта ће предложити СНС, највећа странка у Србији, а шта социјалисти? Са чим ће у дијалог ићи опозиционе странке?

СНС: Имамо формулу за дијалог

Иако ће разговоре о Косову и Метохији предводити Александар Вучић, председник Србије и СНС, логично је и да напредњаци у дијалогу изнесу свој став.
Миленко Јованов, потпредседник те партије, наводи да они чврсто стоје уз Вучића и да се из дана у дан потврђује да су разговори о проблему Косова потребни.
- Држаћемо се формуле коју је председник дао - да не изгубимо оно што имамо, али и да не мислимо да ће нам тек тако пасти у руке оно што смо давно изгубили. То треба да буде оквир у коме ћемо тражити решења, свесни свих околности и сопствених снага и могућности - каже Јованов.

СПС: Разграничење или...?

Очекује се да друга највећа владајућа странка - СПС подржи предлог који је изнео њен председник Ивица Дачић, који је и први потпредседник Владе Србије.
Он је, врло храбро, изнео идеју о разграничењу између Србије и Косова, што је у преводу предлог о подели КиМ. Дачић је навео да Албанци не желе да буду део Србије, да "немамо ни снаге ни потребе да ратујемо, јер тамо више немамо шта да добијемо".
- Тако Срби никада неће пристати да буду део Косова или Албаније, нити ће Северна Митровица или Лепосавић икада признати власт Приштине. Годинама се залажем за разграничење, или како год да се зове. Да видимо шта је српско, шта је албанско. У договору Срба и Албанаца то је једно могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве и манастире. И уз заједницу српских општина на југу Косова - изнео је Дачић недавно свој предлог.

ЛДП: Србији убрзано чланство у ЕУ и НАТО, Косову прближавање ЕУ

За ЛДП питање Косова не може да буде решено компромисом, већ постепеним кориговањем односа Срба и Албанаца. Како су објавили у својој платформи, Србији треба гарантовати брже чланство у ЕУ и НАТО, а Косову остварив план за приближивање ЕУ. Такође, партија Чедомир Јовановића сматра да Србија не треба да зауставља Косово на путу ка чланству у УН, Унеско и другим међународних и регионалних организација.
"Убрзавање процеса пријема Србије у чланство ЕУ, пријем у НАТО и институционалне гаранције посебног статуса српске заједнице отварају простор да Србија одустане од политичке блокаде интеграције Косова у организације које омогућују бољи живот свих његових грађана", навео је ЛДП.
Та партија сматра да међу апсолутним приоритетима Србије у политици према Косову морају бити пружање помоћи и обезбеђивање међународних гаранција за убрзану демократизацију, подизање нивоа заштите људских права, економски развој и посебно заштићен положај српске заједнице на Косову.

ЛСВ: Признајмо да је Косово независно од Србије

Познато је да су ставови ЛСВ Ненада Чанка генерално слични онима које заступа ЛДП. Ипак, Бојан Костреш, потпредседник те странке, наводи да они још на својим органима нису донели предлог са којим ће ући у разговоре.
Ипак, он каже да ће у дијалог ући полазећи од две ствари:
- Прво, неко треба наглас да каже да је Косово независно од Србије. Да ли је независна држава, друго је питање, будући да нема столицу у УН. Друго, ми морамо да идемо у сусрет догађајима око евроинтеграција, процеса у којем се тражи нормализација односа са Приштином - истиче Костреш за "Блиц".
Он пита да ли би било ко у Србији волео да 1,5 или два милиона Албанаца буду уписани у наш бирачки списака, да нам Албанац буде председник Скупштине Србије, да службени језик буде албански..., што би се по његовом мишљењу догодило, уколико би Косово било део Србије.
- Наша влада мора да призна да на КиМ нема никакав утицај, да тамо не важе наши закони, наши државни органи, документи... Није важно да ли је то добро или не, али тако је. Видећемо шта ћемо ми договорити, да ли ће то бити предлог попут оног о две Немачке, давање столице у УН... О томе ћемо одлучити на страначким органима - каже Костреш и додаје да је важно да се инфраструктурно повежемо са Косовом, привредно сарађујемо, пошто су они велики конзументи наших производа.

ДС: Вучић треба да изађе са предлог о КиМ

Највеће опозиционе странке, како сада ствари стоје, неће прихватити позив да учествују у разговорима о Косову. Како нам је речено у ДС, Вучић коначно мора да изађе на чистац, да каже људима шта је заправо његова политика, да представи платформу коју има за Косово, а "не да се кукавички сакрива иза затворених врата и контролисаних медија".
- Дијалог какав Вучић води може да уђе у анале и историју дијалога, јер верујемо да дијалог без саговорника још увек није виђен. Мелодрамски разговори са њему драгим водитељима или разговори директно са камером не обећавају претерано да је судбина дијалога који је помпезно најавио уопште извесна. Дијалог подразумева разговор, а не бруталне нападе режима на новинаре и политичке противнике - кажу у ДС.
Слично становиште имају и у Покрету слободних грађана. Аида Ћоровић, чланица Председништва ПСГ, каже за "Блиц" да би се сваки члан Покрета радо одазвао позиву, али да "Александар Вучић нема жељу да чује шта саговорник говори, већ само жели да вређа, а то није дијалог".
- Он треба да буде први у Србији који ће изнети предлог о Косову, а он то неће учинити. Неће се водити дијалог, већ Вучићев монолог о дијалогу, а ми у тој шаради нећемо да учествујемо - каже Ћоровићева.
И епископ бачки Иринеј изјаво је да дијалог о Косову и Метохији не сме да буде "монолог власти" јер би се тиме идеја разговора свела на послушно климање главом. Погледајте ОВДЕ шта је Шапић рекао о београдским изборима. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Драган Петровић о дијалогу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА