Најновије

Капетан Драган осуђен на 15 година затвора у Хрватској

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, осуђен је на 15 година затвора због ратних злочина у Хрватској.

Капетан Драган (Фото: Јутјуб)

Проглашен је кривим за две тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску постају у Глини. У завршној речи капетан Драган је одбацио било какву кривицу за оно што му се ставља на терет.
Оптужница је теретила Васиљевића за ратне злочине почињене средином 1991. у затвору у Книну, као и 1993. у Брушкој, код Бенковца, где је, како је наведено, мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.
Био је оптужен и да је током јула 1991. у Глини, у договору с командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу, као и на околна насеља.
Током напада су, према оптужници, оштећени и уништени цивилни објекти, хрватско становништво натерано на бег, опљачкана имовина и убијени и рањени цивили. Међу настрадалима је био и немачки новинар Егон Скотланд, који је погинуо 1991. на улазу у Глину.
Васиљковић је у јулу 2015. из Аустралије испоручен у Хрватску, готово десет година након захтева за његовим изручењем.
Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је на основу одлуке Врховног суда поново ухапшен.
Иначе, Влада Аустралије је у новембру 2012. донела одлуку да Капетана Драгана изручи Хрватској, након вишегодишњег правног "натезања" и покушаја одбране да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднет 2005.
Васиљковић је 2013. пролонгирао изручење Хрватској пошто је судија аустралијског суда прихватио његову жалбу којом је тврдио да је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних погрешака које су супротне женевској конвенцији. Ту одлуку је, међутим, поништио савезни суд.
Прочитајте ОВДЕ када почиње суђење злочинцима ОВК?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

- Нисам ни агресор ни ратни злочинац, рекао је Капетан Драган на суду.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА