Најновије

НОВИ ШАМАР: У хрватском закону Срби агресори

Хрватска је припремила закон о правима хрватских бранитеља у ком као агресоре по први пут означава "Србију, Црну Гору и српску националну мањину у Хрватској.

Хрватски Сабор (Фото: Јујтуб)

Тај закон је већ прихваћен акламацијом свих политичких опција у саборском Одбору за ветеране, а био би и усвојен да против њега није иступио председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, а као тему га је поставио и председник Србије на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, наводи "Блиц".
Одредбе предложеног закона засноване су на Декларацији о домовинском рату, али с две битне разлике када је реч о формулацији ко је све био агресор на Хрватску. Наиме, у предлогу закона стоји да су "агресију на РХ извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне јединице из БиХ уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у Хрватској" док се у Декларацији не спомиње БиХ и наводи се оружана побуна тек дела српског народа у Хрватској. 
Председник СДСС Милорад Пуповац истиче за "Блиц" да је предложени закон о правима хрватских бранитеља неприхватљив из више разлога. 
"Тај закон стигматизује већи део Срба у Хрватској, има негативне политичке и правне консеквенце и додатно отвара сукобе између Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе пошто поново отвара питање о узроцима и последицама рата", објашњава Пуповац. 
Како каже, још постоји нада да закон неће бити усвојен. 
"Ми проучавамо правне основе и све могуће последице овог закона по међуетничке односе у Хрватској и међудржавне у региону. Предстоје нам ове недеље разговори са представницима власти, а закон о правима хрватских бранитеља може бити усвојен тек након друге расправе у Сабору. Када ће бити та друга расправа, још се не зна", наглашава Пуповац. 
И председник Србије Александар Вучић сматра да овај закон не доприноси добросуседским односима Хрватске и Србије. 
"У том закону у једном чланку говори се о агресији Србије и дела становника Хрватске, мисли се на Србе који су прихватили великосрпску политику. Таква дефиниција и уношење у законе... то је за Србе веома тешко, то је за нас изузетно тешко", истакао је Вучић у Њујорку. 
Како је рекао, разговараће се о овом проблему и са званичницима Хрватске и ЕУ. 
"Замолићу и представнике ЕУ да разговарају са њима, ако уопште буду желели било кога да чују. У сваком случају, с наше стране постоји добра воља да ствари решавамо на најбољи могући начин, добросуседским односима", каже Вучић. 
Све хрватске политичке странке у Сабору желе да усвоје закон о правима хрватских бранитеља, а једину дилему имају да ли да као агресора означе, између осталог, велики број Срба или део Срба који су живели у Хрватској. Такође, листом траже и ратну одштету која ће, према процени појединих заступника, коштати Србију чак 40 милијарди евра. Посланик Јосип Јакић из ХДЗ чак тврди да је одштета један од пет главних услова за приступ Србије ЕУ. 
"Не знам да ли је то услов уласка Србије у ЕУ, али право сваке државе је да тражи ратну одштету. Међутим, то је и веома озбиљно питање. Испостављање захтева за ратну одштету враћа нас поново у ратове", каже Пуповац. Погледајте ОВДЕ шта је Дачић рекао о смрти Милошевића. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте филм Лордана Зафрановића о усташама:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА