Најновије

ВУЛИН: Није лако бити неутралан

У претходна четири дана министар одбране Александар Вулин посетио је седиште НАТО-а у Бриселу где је разговарао са заменицом и помоћником генералног секретара НАТО-а, и Москву, где се састао са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности. Србија остаје посвећена војној неутралности што није ни мало лако али нас то чини државом, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин.

Вулин (Фото: Јутјуб)

Порука саговорницима на разговорима и у Бриселу и у Москви била је иста а то је да Србија наставља политику војне неутралности, рекао је гостујући у Дневнику РТС Александар Вулин.
"Није лако бити неутралан јер велики силе увек желе да вас ставе у своје овире. Наша политика је јасна - ми хоћемо сами да одлучујемо о себи што не значи да нисмо савезници у борби против тероризма али не желимо да водимо туђе сукобе", рекао је министар одбране.
Са помоћником генералног секретара за инвестиције у области одбране Камилом Грандом у Бриселу министар Вулин је разговарао о процесу нормализације цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана.
"Договорено је да се техничке радне групе састану и да у најкраћем року нађемо начин да се успостави цивилни ваздушни саобраћај над целим простором. Наша земља жели потпуну нормализацију живота за све своје грађане наравно имајући у виду кровне уговоре као што је иу Кумановски споразум", рекао је Вулин.
Једна од тема у Бриселу била је и покушај формирања војске Косова.
Највећи број чланива признаје Косова и верује да се то може урадити уз поштованје устава и закона такозваног Косова. Ми кажемо да резолуција 1244 јасно каже да је КФОР једина могућа војна сила а чак и по законима такозване државе Косово то није могуће без сагласности и учешћа мањина.
Војска Србије има више од 100 активности војне сарадње годишње са НАТО и 90 са САД. Највише наших официра усавршава се у САД али наши официри се усавршавају и у другим земљама.
"Ми кроз Парнерство за мир имамо највећи могући приступ НАТО савезу ако нисте чланица али Србија не иде ни на једну страну и статус посматрача је оптималан за нашу земљу. Ми смо за принцип реципроцитета када је реч о школовању а очекујем да ће се сарадња појочавати и са Русијом у истој мери као и са САД", рекао је Вулин.
Плата наших војника је међу најмањима у Европи, а више од 10.000 људи у војсци нема стан. Министар каже да је највећи део проблема наслеђен и стар је више деценија.
"Највећи проблем су војни пензионери који су читав радни век провели у војсци а немају решено станбено питање. Формирана је комисија која треба да ради на решењу станбеног питања свих припадника Војске Србије. Што се тиче повећања плата оно ће стићи када и у другим секторима а верујем да ће то бити до краја године. Са тим повећањем припадници ВС имаће највеће плате икада", рекао је министар.
Све то треба да прати и осавремљење војне опреме.
"Неутралност је скупа, све морате да купите и платите сами, помоћ неће стићи ниодкуда али зато сте држава", рекао је за РТС Александар Вулин. 
Најпознатији српски патолог решио мистерију злочина који тресе Србију. Где је Јелена заиста убијена и како прочитајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак у седишту Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) у Москви
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА